ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sju euroländer varnas

  • Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Eurogruppen varnade på måndagen sju euroländer for att de riskerar att inte följa stabilitetspaktens budgetregler i år.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

Eurogruppen utfärdade ett uttalande efter kommissionens rekommendation. Kommissionen utgick från sin vinterprognos från den 4 februari.

Värst till ligger Spanien och Portugal, som riskerar att missa sina budgetmål samtidigt som länderna ligger över stabilitetspaktens 3-procentsgräns för underskottet. I teorin kan det leda till höga böter.

Spanien har inte vidtagit några budgetåtgärder efter kommissionens uppmaning i oktober. Orsaken är att landet alltsedan valet i december saknar en regering som kan fatta beslut.

Portugal har börjat sätta in åtgärder. I januari kom landet överens med EU-kommissionen om detta. Men eurogruppen upprepade också sitt utalande från den 11 februari om att Portugal bör stå beredd med ytterligare åtgärder vid behov.

Italien, Österrike, Litauen, Belgien och Slovenien ligger under 3-procentsgränsen för det nominella budgetunderskottet. De riskerar alla att inte nå sina strukturella (konjunkturrensade) budgetmål.

Italiens strukturella underskott väntas öka med 0,7 procent trots att landet ålagts av eurogruppen att förbättra det med 0,1 procent.

"Den höga skuldnivån är en oroskälla", skrev eurogruppen i ett uttalande.

"Baserat på vinterprognosen spås Italien inte följa skuldregeln 2015 och 2016", skrev eurogruppen.

Österrikes strukturella underskott väntas öka med 0,7 procent till 1 procent. Eurogruppen medgav att Österrike har fått stora oförutsedda utgifter på grund av en stor tillströmning av flyktingar. Men detta ska bedömas i efterhand.

För Litauens del gör konjunkturen att det finns en betydande risk för avvikelse från landets budgetmål.

Belgiens strukturella ansträngning når bara 0,5 procent trots att landet hade blivit ålagt att nå 1,2 procent.

Frankrike, Finland, Irland, Lettland och Malta anses "i stort" följa budgetreglerna. I Frankrikes fall hänger detta omdöme på om landet når sitt budgetmål för 2016.

Nederländernas budget har försämrats sedan kommissionens granskning i november. Från att ha ansetts förenlig med budgetreglerna är den nu "i stort förenlig".

Fyra euroländer anses helt följa stabilitetspakten. De är Tyskland, Estland, Luxemburg och Slovakien.

Sammantaget förbättras budgetläget inom euroområdet på grund av fortsatt tillväxt och låga räntor. Budgethållningen är i stort neutral, vilket eurogruppen och kommissionen i stort tycker är lämpligt.

Dock skulle eurogruppen vilja att sammansättningen av budgetarna förbättras.

Tyck till