ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Sakta framåt med jämställdheten för börsens bjässar

  • Antonia Ax:son Johnson är styrelseledamot i Axfood som har störst andel kvinnor i styrelsen. Ulrika Dellby, till vänster, är ensam kvinna i Lifcos styrelse. Flera företag har endast en kvinna i sin styrelse. Foto: Lifco, Jesper Frisk
De stora börsbolagen närmar sig målet om 40 procent kvinnliga styrelseledamöter enligt Di:s kartläggning men ser inte ut att klara det i år. Regeringen står fast vid hotet om kvoteringslagstiftning 2017 om målet inte nås i år.

Med de förändringar som hittills föreslagits av valberedningarna går börsens storbolag från 32 till 34 procent kvinnor i styrelserna. Det är ett steg närmare 40 procentsspärren som politikerna satt ögonen på. Når börsbolagen inte den nivån i år har den rödgröna regeringen utlovat kvoteringslagstiftning i stil med den som infördes i Norge för 10 år sedan.

Om samtliga bolag som fortfarande inte når målet och vars valberedningar inte lämnat sina förslag inför stämmosäsongen skulle satsa på att få in 40 procent kvinnor i sina styrelser i år skulle det faktiskt vara tillräckligt för att lyfta alla storbolagen över tröskeln. Då skulle kvinnor sitta 43 procent av storbolagen styrelseplatser.

Regeringen håller obevekligen fast vid hotet. Under en pressträff på måndagen får jämställdhetsminister Åsa Regnér frågan om hotet försvinner om börsbolagen landar nära målet i år.

”40 procent är det som står i regeringsförklaringen”, svarar hon.

20 av de 77 bolag som Di har kartlagt når målet om 40 procent kvinnor i styrelsen. De av dem som har meddelat förändringar i styrelserna i år har antingen upprätthållit eller bättrat jämställdheten. Storbolagen ligger dessutom bättre till än de medelstora och små bolagen som i snitt når 29 respektive 23 procent kvinnor i styrelserna enligt stiftelsen Allbrights kartläggning.

Fastighetsbolaget Fabege går till exempel från 27 till 50 procent när två nya kvinnor tar plats i styrelsen. Storbankerna SEB och Handelsbanken gör sina konkurrenter Swedbank och Nordea sällskap på den jämställda sidan när båda nu når över 40 procent. Telekomjätten Telia Sonera, fastighetsbolaget JM och investmentbolaget Ratos tillhör också de som når målet i år.

Livsmedelskoncernen Axfood lyckas till och med slå över åt andra hållet. När de kvinnlig ledamöterna sitter kvar medan styrelsen föreslås minska med en plats utgör kvinnorna nu 67 procent av ledamöterna.

Det finns också storbolag som backar. Getinge, Electrolux, Husqvarna och Lundbergföretagen halkar alla ner till 33 procent kvinnor med de aviserade förändringarna. Sandvik är nu nere på 25 procent kvinnor efter att styrelsen utökats med ytterligare en man.

Det krävs sällan stora förändringar för att ett bolag ska klara spärren eller halka ner. Sedan kontanthaneringsbolaget Loomis vd Jarl Dahlfors lämnade bolaget förra året står hans styrelseplats tom. Därmed är två av fem ledamöter kvinnor och bolaget klarar precis 40 procent. Om den nytillträdde vd:n Patrik Andersson tar samma plats i styrelsen utan ytterligare förändringar ramlar Loomis ner under spärren igen.

26 bolag når inte ens upp till 30 procent kvinnliga styrelseledamöter. I botten återfinns Stockholmslistade Nokia som ingår i OMXS30, indexet som följer börsens mest omsatta aktier. Bara en av styrelsen 10 ledamöter är kvinna. Lundin Mining och Lifco är inte mycket bättre med en kvinnlig styrelseledamot av åtta vardera. Av Dometics sju styrelseledamöter är bara en kvinna. Bolagen har fortfarande chans att möta lagstiftningshotet. Ingen av valberedningarna har offentliggjort sina förslag inför vårens stämmor.

Storbolagen som har minst 40 procent kvinnor i styrelsen
  Andel kvinnor Förändring
Axfood 67 procent Bättre
Klövern 60 procent Inte meddelat
Wallenstam 60 procent Bättre
Castellum 57 procent Bättre
SCA 55 procent Bättre
SEB 55 procent Bättre
Swedish match 50 procent Inte meddelat
AAK 50 procent Inte meddelat.
Fabege 50 procent Bättre
Hexagon 50 procent Inte meddelat
Handelsbanken 46 procent Bättre
Securitas 45,5 procent Inte meddelat
Nordea 44,4 procent Samma
Swedbank 44 procent Inte meddelat
Telia Sonera 44 procent Bättre
Comhem 43 procent Inte meddelat
JM 43 procent Bättre
Ratos 43 procent Bättre
Wihlborgs Fastigheter 43 procent Inte meddelat
Atrium Ljungberg 40 procent Samma
Loomis 40 procent Inte meddelat

 

Storbolagen med färre än 30 procent kvinnor i styrelsen
  Andel kvinnor Förändring
Nokia 10 procent Inte meddelat
Lifco 13 procent Inte meddelat
Lundin Mining 13 procent Inte meddelat
Dometic 14 procent Inte meddelat
Betsson 17 procent Inte meddelat
MTG 17 procent Inte meddelat
ABB 18 procent Inte meddelat
Autoliv 18 procent Inte meddelat
Fingerprint Cards 20 procent Bättre
Balder 20 procent Inte meddelat
Skanska 21 procent Inte meddelat
Holmen 22 procent Inte meddelat
Astra Zeneca 25 procent Samma
Sandvik 25 procent Samma
Intrium Justitia 25 procent Samma
Indutrade 25 procent Inte meddelat
Latour 25 procent Inte meddelat
Millicom 25 procent Samma
Netent 25 procent Inte meddelat
Hexpol 27 procent Inte meddelat
Melker Schörling 27 procent Inte meddelat
Peab 27 procent Inte meddelat
Pandox 27 procent Sämre
Atlas Copco 27 procent Inte meddelat
Stora Enso 28 procent Inte meddelat
Tieto 28 procent Inte meddelat
Unibet 28 procent Inte meddelat
Kinnevik 29 procent Inte meddelat

Fotnot: Uppgifterna är inhämtade 4 mars 2016. Nokia är inkluderat eftersom aktien ingår i OMXS30. Förändringen gäller sådant som skett sedan senaste årsstämman eller det som föreslagits inför vårens stämmor för de bolag vars valberedningar lämnat sina förslag.