ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Euron svagare

Europaräntorna pekar nedåt i måndagens förmiddagshandel, efter att ha följt med USA-räntorna uppåt i fredagens sena handel på den amerikanska jobbsiffran. Euron tappar samtidigt något mot dollarn.

Strax efter klockan 10 är den tyska tioårsräntan oförändrad på 0,21 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 0,54 procent.

Tyska siffror på morgonen visade att orderingången till industrin sjönk 0,1 procent i januari från månaden före, och steg med 1,1 procent från ett år tidigare.

Enligt Bloomberg News enkät väntades orderingången sjunka 0,3 procent jämfört med föregående månad och vara oförändrad jämfört med samma månad året före.

Commerzbanks analytiker Ralph Solveen konstaterar i ett kundbrev att situationen inte är lika dålig som kunde ha befarats med tanke på det försämrade sentimentet. Han pekar på att krisen på tillväxtmarknaderna bara haft en begränsad påverkan på tillverkningsindustrin hittills.

"Men vi antar att detta kommer att förändras de kommande månaderna, och produktionen sannolikt stagnera på medellång sikt", skriver Ralph Solveen.

Här hemma visade SEB:s boprisindikator att de svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i mars jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Indikatorn steg till 60 i mars från 50 i februari.

"Det är en ovanligt stor uppgång. En viktig förklaring är den räntesänkning som Riksbanken genomförde i februari. Utsikterna om fortsatt extremt låga räntor verkar just nu väga tyngre än de politiska diskussionerna om t.ex. slopade ränteavdrag och hårdare amorteringskrav", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Riksgälden rapporterade ett budgetöverskott på 45,5 miljarder kronor i februari, i stort sett i linje med gäldens egen prognos på 47,4 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna blev knappt 2 miljarder kronor högre än prognos i februari, men det motverkades av att utbetalningar från myndigheter blev 2,4 miljarder kronor högre än beräknat.

Därmed blev det inget bakslag från det oväntade överskottet på 16,6 miljarder kronor i januari, då Riksgäldens prognos pekade mot ett underskott på 6,3 miljarder kronor. Avvikelsen förklarades framför allt av ökade inbetalningar av preliminär skatt för 2015, som Riksgälden till en del bedömde vara av engångskaraktär.

USA-räntorna pekar däremot uppåt på måndagsförmiddagen, med tioårsräntan 3 punkter upp till 1,89 procent.

I eftermiddag publiceras det samlade arbetsmarknadsindexet, LMCI, för februari.

Vidare kan noteras att Kinas valutareserv minskade i februari till 3.202,3 miljarder dollar, från 3.230,9 i januari, väntat var en lite större nedgång till 3.190,0 miljarder dollar.

På valutamarknaden har euron tappat till 1,095 mot dollarn, från 1,102 i fredags eftermiddag, medan dollarn i sin tur är stabil mot yenen.

Fokus senare i veckan ligger på ECB-rådsmötet på torsdag, där analytiker är inriktade på ett paket av åtgärder, med tonvikt på sänkt depositränta och utökat QE-program.

Kronan är drygt 2 öre starkare mot euron och 4 öre svagare mot dollarn.

Tyck till