ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Priset på järnmalm rusar

  • Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Här kommer äntligen goda nyheter för LKAB: järnmalmspriset rusar och är på måndagen upp med 19 procent. Det är den största uppgången på en enskild dag.

Det som ligger bakom prisökningen är Kinas löfte om ytterligare ekonomisk stimulans samt förbättrad ekonomisk utsikt. Myndigheter lovar även att kapa överflödig industriell produktionskapacitet, vilket inkluderar stålproduktionen.

I Singapore rusade terminskontrakten för järnmalm med 19 procent till 59 dollar per ton. Det är den största prisökningen på en enskild dag, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Gruvbolagens aktier rusar efter prisuppgången på järnmalm, bland annat steg australiska Furtescue Metals Group med 24 procent.

Det statliga gruvbolaget LKAB har drabbats hårt då järnmalmpriset rasat men nu kanske en vändning kan vara i sikte. Järnmalmen har trotsat oddsen under 2016 och priset har klättrat uppåt. Detta trots att utbudet på billigt stål från Australien och Brasilien väntas öka under året och en allt mindre efterfrågan från Kina.

Men Goldman Sachs släppte på måndagen en analys där man spår att prisuppgången blir kortvarig då den kinesiska efterfrågan på stål ej spås att öka.

Tyck till