ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nye börschefen: Även småspararna ska med

  • Lauri Rosendahl blir ny vd för Stockholmsbörsen. Foto: Erja Lempinen / TT

Helsingforsbörsens vd Lauri Rosendahl blir ny bas för Stockholmsbörsen och nordisk Nasdaqchef. Han har ett stort arbete framför sig för att reparera förtroendet hos svenska aktörer, anser nätmäklaren Nordnet.

Lauri Rosendahl, vd för Nasdaq Helsingfors, ersätter Magnus Billing på posten som ny vd för Nasdaq Nordic och Stockholmsbörsen.

Med en bakgrund inom Nasdaq sedan 2009, tillträder Lauri Rosendahl chefsposterna den 10 mars. I sin nya roll fortsätter han också att vara chef för Nasdaqs europeiska aktie- och derivathandel, men lämnar Helsingforsbörsens vd-stol.

”Det känns som ett hedersuppdrag att få vara här och utveckla marknaden vidare”, säger Lauri Rosendahl till Di om det nya uppdraget.

”Stockholm är en av de bäst fungerande aktiemarknaderna i Europa, i synnerhet när man ser på de senaste årens nyintroduktioner”, fortsätter han.

Hur blir livet för småspararna med dig som chef för Stockholmsbörsen?
”Vi ska definitivt fortsätta utveckla en marknad där även småspararna är med. Vi ska se till att handeln sker med bra prisformering, likviditet, gärna nytillkommande bolag och väl fungerande tjänster.”

För Helsingforsaren Lauri Rosendahl väntar allra närmast ett helt annat Stockholmsbekymmer.

”Sannolikt blir den största utmaningen att hitta en bostad i Stockholm den närmaste månaden. Det är inte det lättaste.”

Som chef för Nasdaqs aktiehandel i Europa har Lauri Rosendahl varit drivande i internationaliseringen av Nordens aktiemarknad de senaste åren. Han har bland annat sjösatt de nya datasystem som gynnar robothandel och stora spelare på bekostnad av mindre, anser nätmäklaren Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

”Det är en stor utmaning för Lauri Rosendahl att vinna tillbaka förtroende från lokala svenska börsmedlemmar, som oss och de svenska bankerna”, säger han.

Det är positivt att Nasdaq Nordics nye chef nu får både aktiehandeln och vd-posten för Stockholmsbörsen på sitt bord, påpekar Joakim Bornold. Men han efterlyser ”större öppenhet från Nasdaqs sida”.

”Jag vill se en möjlighet att föra en mer öppen dialog kring hur aktiehandeln ska fungera. Ryggraden i svensk aktiehandel är fortfarande vi vanliga svenskar som trycker in de flesta pengarna via direkthandel, fond- och pensionssparande och skapar möjligheter för bolag att skaffa kapital.”

Lauri Rosendahl har över 25 på finansmarknaden bakom sig, med flera ledande befattningar på bland annat Deutsche Bank, ABN Amro/Alfred Berg, Carnegie och Kaupthing.

Magnus Billing lämnar Nasdaq Nordic för att bli vd i pensionsjätten Alecta. Han kommer att vara kvar på Nasdaq till slutet av mars 2016 för att säkerställa övergången.

Tyck till