ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu riktar hackarna in sig på Mac-användare

  • Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Ransomware är ett av våra största cyberhot. Nu har den första attacken skett på en Apple-dator, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hittills har Mac-användare varit relativt förskonade från virus då cyberbrottslingar i huvudsak riktat in sig på operativsystemet Windows. Men under fredagen lyckades hackare infektera Apple-datorer med programvaran Ransomware som hindrar användaren att använda datorn normalt om inte en summa pengar betalas, uppger Reuters.

Genom Ransomware kan hackarna antingen låsa tangentbordet eller förhindra att användaren kommer åt det som finns på hårddisken. Enligt Reuters skedde nedsmittningen genom en kopia av det populära programmet Transmission, som släpptes i en nyversion under fredagen. Transmission används för dataöverföring vid fildelning.

På Transmission har man arbetat på en lösning under helgen och svarade under söndagen genom att lansera ett program som ska ta bort viruset från infekterade datorer. Men än är faran inte över för Mac-användarna. Först under tisdagen kan de andas ut. Ransomware-programmet håller sig nämligen gömt under tre dagar efter att datorn blivit infekterad innan den börjar låsa dess innehåll. När krypteringen är klar kräver viruset en lösensumma motsvarande 400 dollar eller 3.400 kronor.

På senare tid har företag, i och med deras ofta stora och kostsamma informationsmängder, varit ett populärt mål för hackarna. Att betalningen görs i den digitala valutan Bitcoins gör det praktiskt taget omöjligt att spåra vart pengarna tar vägen.

Nyligen slog en Ransom-attack ut datasystemet på ett sjukhus i Hollywood. Efter tio dagar fann man ingen annan utväg än att betala hackarna lösensumman på 17.000 dollar, motsvarande 145.000 kronor, uppger Reuters.

”Sedan 2013 har den här typen av virus fullkomligt exploderat. Det är organiserade ligor som ligger bakom det här. Det är inga rackarungar som sitter i någon källare utan sofistikerade brottslingar”, säger Peter Tran, chef för avancerat cyberförsvar på informationshanteringsföretaget EMCs säkerhetsavdelning till Reuters.

Under 2015 utlyste FBI en belöning på tre miljoner dollar för den som delger information som leder till att upphovsmannen till Ransom-programvaran Cryptolocker arresteras eller tillfångatas. Cryptolocker har hittills orsakat skador för över 325 miljoner dollar.

 

Tyck till