ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordenbörser: Seadrill rusar vidare

De nordiska handelsplatserna sjönk överlag på måndagen i en session som präglades av vinsthemtagningar, efter den senaste tidens hyfsade utveckling.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 0,1 procent lägre vid nivån 934.

Helgens kinesiska folkkongress misslyckades med att specificera stöttande åtgärder för ekonomin, vilket kan ha dämpat humöret hos investerare som gjorde sig av med risktillgångar. Vidare ser aktörer fram emot torsdagens ECB-möte då det spekuleras i att Mario Draghi kommer bjuda på mer stimulanser.

Trots att Brentoljan under en kort stund noterades över 40 dollar per fat, för första gången sedan december, stängde OBX-index vid minus 0,2 procent i Oslo.

Konstgödselbolaget Yara var ett av de största sänkena sedan Bank of America nedgraderat aktien till neutral från köp. Oro för större konkurrens har gjort investmentbanken mer försiktig. Kemibolaget tappade 1,5 procent.

Bättre gick det för Seadrill som rusade 60 procent vilket betyder plus 230 procent på åtta dagar. I början av förra veckan sålde John Fredriksen aktier i Marine Harvest för drygt 4 miljarder kronor. Det har lett till spekulationer om att han därefter har tillräckligt med kapital för att delta i en rekonstruktion av det hårdblankade oljeservicebolaget.

Börsen i Köpenhamn gick emot strömmen och stängde vid plus 0,1 procent. Bland bidragsgivarna till uppgången syntes Maersk som ökade 0,6 procent efter att Jyske Bank höjt sin riktkurs.

I Helsingfors sjönk OMXH25 0,3 procent. Svaghet i finanssektorn i Europa pressade tungviktaren Nordea samtidigt som massabolagen UPM och Stora Enso gick svagt.

Tyck till