ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Motorfusk hos Wärtsilä

Finska Wärtsilä, med Investor som storägare, har efter en intern granskning hittat avvikelser i ett "begränsat antal" bränsleförbrukningstester för marinmotorer. Det meddelade bolaget på måndagsmorgonen.

Dessa avvikelser har funnits i vissa tester i bolagets produktionsenhet i italienska Trieste, före kundleveranser. Wärtsilä poängterar att granskningen av dess globala testprocesser har utförts på eget initiativ.

”Avvikelserna är i genomsnitt 1 procent av bränsleförbrukningen. Sammanlagt 2 procent av Wärtsiläs alla motorleveranser kan ha påverkats”, skriver man i ett pressmeddelande.

Under morgonens telefonkonferens förtydligar Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola att dessa avvikelser avser leveranser som gjorts under flera år, inte enbart leveranserna under 2015, och att det är "några hundra" motorer som berörs.

Bolagets motorer för kraftverkskunder ska inte ha berörts av avvikelserna, och man ska inte ha några bevis om avvikelser i sin övriga verksamhet. Försäljningen av marinmotorer motsvarade 12 procent av fjolårets omsättning, men ledningen gör bedömningen att händelsen i fråga inte har någon ”väsentlig finansiell inverkan” på bolaget.

Svenska Investor är sedan hösten 2014 storägare i bolaget, och äger i dag drygt 17 procent av aktierna.

Ett begränsat antal anställda ska ha orsakat avvikelserna, enligt den analys som gjorts. Agerandet tros ha berott på att man velat ta genvägar under testprocessen, förklarar Jaakko Eskola under telefonkonferensen.

”Dessa personer har, genom att påverka testresultaten, tydligt agerat mot arbetsinstruktioner och våra verksamhetsprinciper”, säger bolaget.

Wärtsilä betonar samtidigt att motorerna i fråga har uppfyllt alla de krav som ställs av bestämmelser och klassificeringssällskap, liksom att fartygen som kan ha påverkats likväl har uppfyllt sjövärdighetstestningens krav.

”Enligt vår bedömning är avvikelsernas inverkan på kunderna marginell”, skriver man.

För att säkra nya och transparenta processer och kontroller har Wärtsilä omedelbart vidtagit korrigeringsåtgärder där avvikelser har upptäckts.

”Vi ber djupt om ursäkt för förlorat förtroende som denna kränkning mot våra policyer och företagsvärderingar har orsakat”, avslutar koncernchefen Jaakko Eskola.

Tyck till