ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Monitors vd Åke Persson har gått bort

  • Foto: Anders Lövgren/TT

En av Sveriges mer generösa företagsledare har gått bort. Åke Persson, grundare av Hudiksvallsbolaget Monitor, avled på måndagen.

”Det är med stor sorg och saknad jag härmed meddelar att min bror, vår vän, Monitors ägare och grundare, efter en kort tids sjukdom, lämnat oss idag klockan 12:55. Han somnade stillsamt in på Karolinska Sjukhuset i närvaro av sina närmaste”, skriver Morgan Persson, vd på Monitor i ett meddelande på företagets hemsida.

LÄS MER: Miljonregn över Monitor

Hälsingeföretaget Monitor säljer affärssystem till tillverkningsindustrin. Åke Persson policy var att hälften av rörelseresultatet skulle tillfalla personalen efter ett egenutvecklat vinstandelningssystem där de anställda får sätta betyg på varandra.

De senaste åren har de anställda fått dela på uppemot 100 miljoner kronor totalt. Bara i fjol fick 98 personer dela på 34 Mkr, där den som hade högst snittbetyg fick 535.000 kronor.

Åke Persson var en riktig entreprenör som för två år sedan startade ett hemtjänstföretag, Monitorhjälpen. Han planerade också att utveckla en ny stadsdel i Hudiksvall och starta en friskola.

Åke Persson blev 73 år gammal.

”Monitor i dag är inte detsamma som förra veckan. Men Monitors grund, Monitorandan – Åkes anda, den som omedvetet burit detta företag mot rent sagolika höjder, lever kvar. Åkes son, Jörgen Persson, övertar nu ägarskapet av Monitor AB och Jörgens vilja är att företagets ledning och medarbetare med full kraft fortsätter att utveckla det framgångsrika företag som Åke skapat”, skriver Morgan Persson vidare.

Tyck till