ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven: Inga mer pengar till Turkiet

Sverige är inte berett att ge mer pengar i stöd till Turkiet för flyktingmottagning. Däremot kan Grekland få mer stöd från EU.

Det sade statsminister Stefan Löfven till journalister på väg in till EU:s toppmöte med Turkiet på måndagen.

"Vi har gjort upp om 3 miljarder euro, varav Sverige ska stå för 600 miljoner kronor. Det är det vi har gjort upp", sade han som svar på medieuppgifter att Turkiet har begärt 15 miljarder euro under fem år.

"Grekland ska givetvis få stöd. Det kan vara tält och prefabricerade hus. Och när de har inventerat sitt behov kan det också komma i fråga helikoptrar och flyg", sade statsministern.

Flyktingar ska söka asyl i det första EU-landet de når, sade Stefan Löfven, vilket ofta betyder Grekland. Där ska de asylsökande registreras och sedan fördelas mellan EU-länderna, sade han.

Turkiet har börjat uppfylla överenskommelsen med EU i december, som att öka flyktingars tillträde till den turkiska arbetsmarknaden. Men mer behöver göras, sade statsministern.

Stefan Löfven lovade kritisera Turkiets övertagande av en oppositionell tidning.

"Det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Men att isolera länder är ingen bra strategi", sade han.

Stefan Löfven vill att Turkiet gör mer för att implementera den handlingsplan som EU och Turkiet gemensamt enades om i höstas.

"Vi har sett några förbättringar från Turkiets sida, bland annat tillträde på arbetsmarknaden för syriska flyktingar, men vi vill se mer naturligtvis och det är det vi ska prata om", säger Löfven på väg in till toppmötet.

Samtidigt påpekar han att han ser "mycket allvarligt" på helgens hårdföra turkiska tillslag mot oppositionstidningen Zaman.

"Jag kommer naturligtvis att ta upp det vid lämpligt tillfälle. Jag tycker det är mycket mycket allvarligt det som har skett vad gäller media i Turkiet", säger statsministern.

Nu behövs ordning, betonar Löfven gång på gång inför mötet.

"Vi ser till nu att vi måste få ordning på flyktingströmmen så att vi kan ha en ordnad hantering av människor som flyr", säger statsministern.

TT: Tusentals flyktingar sitter nu i lera och dåliga förhållanden i norra Grekland. Vad är ert budskap till dem i dag?
"Att Grekland naturligtvis ska få stöd i detta. Vi måste få till en ordnad flyktinghantering i Europa. Det innebär att om man kommer till Europa, så registreras man och så söker man asyl och så ska vi ha en fördelning mellan länderna så att alla länder gör sitt", säger Löfven.

TT: Konkret, vad kan ni göra för att hjälpa Grekland i dag?
"Vi kan hjälpa dels med både tält och prefabricerade hus, exempelvis. Det skulle också – när de själva har gjort sin bedömning om vilken hjälp de behöver – kunna handla om helikopter eller flyg. Det finns flera sätt", säger statsministern i Bryssel.

Tyck till