ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kvinnor äger liten del av Sverige

  • Foto: Bertil Ericson/TT
Män äger mer än dubbelt så mycket av Sveriges mark som vad kvinnor gör. Även när det gäller småhus ligger kvinnorna en bra bit efter männen. Men där går det åt ett mer jämställt ägande.

"Vi har en bild av att före 1970-talet var det män som sökte lagfarter, men i dag ser vi att det är båda parter i ett förhållande som söker", säger Inger Lindhe, divisionschef vid Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Den trenden blev riktigt tydlig efter att det nuvarande rotavdraget infördes 2008. Då började många fastighetsägare att överlåta delar av fastigheterna till sin partner genom gåva eller bodelning.

I dag har kvinnorna 42 procent av lagfartsandelarna för småhus medan männens andel är 51 procent. Övriga delar ägs av juridiska personer. För alla fastigheter är ägarandelarna 36 procent för kvinnor och 47 procent för män, visar en sammanställning av Lantmäteriet.

Men skillnaden är betydligt större sett när det gäller ägandeskapet av Sveriges mark. Kvinnor äger bara 15 procent av arealen och män 37 procent. Resten ägs av juridiska personer.

I och med att ägandet är ganska jämställt när det gäller småhus innebär det att män äger fastigheter med större arealer.

"Till exempel lantbruk och skogsegendomar", säger Inger Lindhe.

Bara i en svensk kommun äger kvinnor mer mark än män och det är Ekerö. Där är den kvinnliga ägarandelen 39 procent medan männen har 32 procent.

Tyck till