ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansbranschen framåt i jämställdhetsligan

  • Foto: Colourbox

Det är fortfarande 24 år kvar till jämställda ledningsgrupper i börsbolagen men utvecklingen går framåt enligt institutet Allbrights årliga kartläggning. Finansbranschen har tagit ett rejält kliv framåt under året.

Håller de svenska börsbolagen samma takt i rekryteringarna av kvinnor till ledande positioner som under det gånga året är ledningsgrupperna jämställd till 2040 enligt stiftelsen Allbrights årliga jämförelse.

Det är en förbättring jämfört med förra året då jämställda styrelser inte såg ut att vara möjliga förrän 2063. Nu sitter det en kvinna på var femte ledningspost.

Fastighetsbranschen är fortfarande etta med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 35 procent i styrelserna, en ökning på 6 procentenheter vardera sedan förra året. Finansbranschen har dock flyttat fram positionerna och efter en ökning på 4 procentenheter finns nu 27 procent kvinnor i finansbolagens styrelser.

Amanda Lundeteg, vd på Allbright, tycker fortfarande att det är låga siffror med tanke på att det finns fler kvinnor än män bland de nyexaminerade ekonomerna sedan lång tid tillbaka men säger att det skett stora framsteg bara det senaste året.

”Finansbranschen visar att de inte bara kan investera i företag, de kan också investera i kvinnor”, säger hon.

Jämställda ledningsgrupper borde vara möjliga inom tio år enligt Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Collector Bank.

”Jag tror att man måste ta varje tillfälle att påskynda förändringen”, säger hon. ”De flesta branscher är väldigt konservativa och traditionella.”

Hennes eget bolag tillhör toppen av jämställdhetsligan med fyra kvinnor i den sju personer starka ledningen. Lena Apler tror att förändringar som digitalisering och uppluckring av branschen med fler små aktörer är en möjlighet att driva på jämställdhetsarbetet. Att bättre spegla kundgruppen stärker också bolaget.

”Det är lättare att få en holistisk syn med en blandad grupp. Jag tycker att vi har blivit mycket skarpare i vår analys av vad våra kunder vill ha”, säger hon.

Fortfarande är det bara 10 procent av börsbolagen som har jämställda ledningsgrupper, här definierat som att det inte får finnas mindre än 40 procent av vardera kön.

En stor del av den positiva förändringen verkar kunna förklaras av att ledningsgrupperna minskat de senaste åren. Sedan 2012 har andelen kvinnor i ledningsgrupperna ökat med 6 procentenheter. I reda siffror blir det dock bara 57 kvinnor. Samtidigt har antalet män i de svenska börsbolagens ledningar minskat med 571 poster.

47 av de 77 bolagen på den svarta listan, där inte en enda kvinna återfinns i styrelsen, har legat där i minst tre år. 11 av dem har inte heller lyckats få in en kvinna i styrelsen.

”Det här är bolagen som visar att tiden inte kommer att lösa det här problemet”,säger Amandas Lundeteg.

Dessutom tycks mäns och kvinnors utbildningar värderas olika när de ska befordras. Medan kvinnor måste ha en ekonomutbildning för att få en linjeposition sitter en tredjedel av männen med HR-utbildning på samma positioner. Samtliga kvinnor med HR-utbildning återfinns i staben.

Så jämställda är branscherna
  Andel kvinnor i ledningen Andel kvinnor i styrelsen
Fastigheter 33 procent 35 procent
Konsumenttjänstter 28 procent 28 procent
Finansbranschen 27 procent 32 procent
Hälsovård 27 procent 26 procent
Telekom 25 procent 27 procent
Material 19 procent 21 procent
Konsumentvaror 17 procent 31 procent
Industri 15 procent 28 procent
Teknologi 14 procent 29 procent
Energi 7 procent 16 procent
Kraftförsörjning 0 procent 10 procent

 

De mest och de minst jämställda börsbolagen
Toppen Botten
Dedicare Africa Oil
Odd Molly Alltele
Heba Bergs Timber
Midway Blackpearl Resources
Wihlborgs Fastigheter Etrion
Biogaia Naxs
Kappahl Novotek
Atrium Ljungberg Trigon Agri

 

Fotnot: Siffrorna kommer från stiftelsen Allbrights årliga kartläggning av börsbolagens ledningsgrupper. De raknas i första hand efter andel kvinnor i ledningen, sedan efter andel kvinnor i linjepositioner och slutligen efter andel kvinnor i styrelsen. Samtliga bolag på bottenlistan delar sistaplatsen med noll kvinnor i både ledningen och styrelsen.

Tyck till