ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experter: Sänk snabbt

  • ÖPPEN FÖR SÄNKT SKATT. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Maja Suslin

Sänkt reavinstskatt skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Men det måste gå snabbt, annars riskerar övergången att få motsatt effekt.

Experterna ser amorteringskravet som ett skräckexempel.

På fredag återupptas förhandlingarna om bostadspolitiken mellan regeringen, Vänsterpartiet och alliansen.

En viktig fråga är skatterna och regeringens ambition att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har öppnat för en sänkning av reavinstskatten.

Även om han fått en uppläxning av finansminister Magdalena Andersson (S) så har han allianspartierna med sig.

En lång rad bedömare som Di har talat med vill se en minskning av skatten.

”Det skulle öka rörligheten och göra det billigare att flytta”, säger Ingemar Bengtsson, universitetslektor i fastighetsekonomi vid Lunds universitet.

En helt slopad reavinstskatt – vilket Magdalena Andersson har stängt dörren till – skulle enligt Boverkets analytiker Bengt Hansson ge stora vinster.

Enligt hans beräkningar skulle det frigöra omkring 34.000 bostäder – ungefär motsvarande fjolårets bostadsproduktion.

”Antal bostäder förändras inte, men matchningen på bostadsmarknaden förbättras när folk bor på rätt ställen”, säger han.

Bostadssamtalen har kantats av bråk och inte minst skattediskussionerna är infekterade. Mycket tyder på att partierna får svårt att komma överens.

Men Ingemar Bengtsson varnar för konsekvenserna av att dra förhandlingarna i långbänk. Hushållen är känsliga för förändringar, inte minst kopplade till den egna plånboken.

Om det uppstår en osäkerhet om den framtida reavinstbeskattningen är risken stor att många drar öronen åt sig. En eventuell skattesänkning eller förändring av uppskovet bör därför genomföras så snabbt som möjligt, anser Ingemar Bengtsson.

”Den tid då man ganska säkert vet att det här kommer men det ännu inte har trätt i kraft måste bli minimal. Annars blir det en död hand över marknaden”, säger han.

Även flera andra bedömare varnar för att rörligheten under en övergångsperiod kan minska – alltså tvärtemot vad politikerna vill.

För många bostadssäljare är det stora belopp som står på spel om reavinstskatten förändras, inte minst i storstadsregionerna där bostadspriserna är skyhöga.

Fjolårets försök att införa ett nytt amorteringskrav ledde till en rusning på marknaden, eftersom många ville slå till innan de nya reglerna infördes.

Omvänt kan en förändring av reavinstskatten leda till att många skjuter upp sina affärer.

”Det tror jag är alldeles givet”, säger Peter Yllmark, vd för mäklarföretaget Era.

”Risken finns att folk slutar sälja sina bostäder tills det är dags, därför måste en förändring ske blixtsnabbt”, säger han.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist konstaterar att många hushåll är bekymrade över bostadsmarknaden. Han ser det som avgörande att man från politiskt håll är tydlig med vilka spelregler som kommer att gälla.

”Det som kan påverka marknaden är om vi går in i en period av osäkerhet”, säger han.

Mäklarhusets vd Erik Wikander är rädd för nya inlåsningseffekter och lyfter fram amorteringskravet som ett skräckexempel.

”Det har diskuterats i snart två år och är fortfarande inte infört. Det är helt förödande för bostadsmarknaden om det drar ut så långt på tiden”, säger han.

Även Ingemar Bengtsson drar paralleller till amorteringskravet.

”Det var väldigt negativt att få de här spekulationerna om amorteringskravet, som var tänkt att dämpa prisrallyt men gav motsatt effekt”, säger han.

Tyck till