ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU: Vägen är stängd

Turkiet kräver mer pengar och närmare samarbete med EU — men lovar samtidigt göra mer i hanteringen av flyktingkrisen.
De nya buden förvandlade EU-ledarnas toppmöte till ännu en långsittning i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans EU-kollegor hann bara sitta i en dryg timme på måndagen innan det kom uppgifter om att mötet var förlängt.

Orsaken: Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu uppgavs vilja ha mer pengar och bättre fart på medlemskapsförhandlingarna med EU, mot att i gengäld täppa till flödet över Egeiska havet och ta tillbaka migranter som inte fått asyl i EU.

En rad olika uppgifter cirkulerade snabbt om vad Turkiet kräver och erbjuder.

"De har önskat ytterligare tre miljarder euro (motsvarande 28 miljarder kronor) till 2018", förklarade EU-parlamentets talman Martin Schulz på en presskonferens under måndagseftermiddagen, då toppmötet fortfarande pågick.

Enligt utkast till mötesuttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av ska EU därtill erbjuda visumliberalisering för turkiska medborgare i EU redan från slutet av juni i år. Centralt i uppgörelsen ska vara ett utbyte ett mot ett — det vill säga att EU-länder tar emot syriska flyktingar från Turkiet i samma takt som Turkiet tar tillbaka personer från EU.

Officiellt har dock inga detaljer offentliggjorts.

"Vi presenterar en ny idé i dag om hur vi på allvar kan hantera och lösa det här problemet. Det här förslaget innehåller flera nya delar", sade en talesman för den turkiske premiärministern till Reuters.

Utöver pengar och visum talades även om att EU ska öppna upp ytterligare fem så kallade förhandlingskapitel i diskussionerna om ett turkiskt medlemskap i EU.

"Turkiet är redo att arbeta med EU. Turkiet är till och med redo att bli medlem av EU", sade premiärminister Davutoglu själv när han anlände på måndagsmorgonen.

Nya miljarder till hanteringen av syriska flyktingar i Turkiet innebär sannolikt att EU-länderna måste bidra med ännu mer. Från svensk sida ville dock inte statsminister Löfven tala om något annat än de tre miljarder euro som EU och Turkiet enades om redan i november.

"Det vi har gjort upp om är de här tre miljarderna på två år varav Sverige ska stå för 600 miljoner. Det är det vi har gjort upp om", sade Löfven på väg in till måndagens möte.

Samtidigt betonade han att Turkiet måste göra mer.

"Vi har sett några förbättringar från Turkiets sida, bland annat tillträde på arbetsmarknaden för syriska flyktingar, men vi vill se mer naturligtvis och det är det vi ska prata om", sade Löfven.

Tyck till