ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bostadsförsäljningen i Hongkong rasar 70 procent

  • Bopriserna i Hongkong är på den lägsta nivån på 25 år. Foto: Colourbox

Antalet bostäder som såldes i Hongkong rasade med 70 procent i februari, jämfört med samma månad 2015. Det är den lägsta nivån på 25 år. Samtidigt har priserna fallit med 10 procent.

"Tidningarna fortsätter att skriva att marknaden går ner och köparna tror att de kan få ett billigare hus om ett halvår eller ett år, så de väntar", säger fastighetsmäklaren Thomas Fok, som inte har sålt en enda bostad hittills i år, till Bloomberg.

Totalt såldes 1.807 bostäder i Hongkong i februari, ett kraftigt fall från 6.027 för ett år sedan. I januari såldes 2.045 bostäder.

Bostadspriserna i Hongkong har sjunkit 10 procent från högstanivåerna i september i fjol, till följd av ökad osäkerhet om ekonomin i såväl Hongkong som i Kina, liksom möjliga räntehöjningar och åtgärder för att öka utbud av bostäder.

När bostadspriserna toppade i september hade de stigit 370 procent från 2003.Sedan dess har priserna sjunkit med drygt 10 procent.

I Sverige har priset på bostäder stigit kraftigt de senaste åren. Enligt Svensk Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i Sverige stigit med 14 procent de senaste tolv månaderna. Det nya året har dock inletts med små rörelser. Men på måndagen kom SEB:s boprisindikator som visar att förväntningarna på högre bostasrättspriser stigit kraftigt den senaste månaden.

I februari sänkte Riksbanken reporäntan till minus 0,50. Även om det inte resulterar i lägre bolåneräntor trycker det ned den framtida räntebanan.

Tyck till