ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bolånerådgivare ska få "körkort"

  • Foto: TT/Colourbox

Bankerna har kritiserats för att bolånerådgivningen till kunderna inte är rådgivning utan försäljning. Men nu inför bankerna ett "körkort" för sina bolånerådgivare.

Redan i augusti ska bankerna börja utbilda sina bolånerådgivarna så att de blir licensierade. Tanken är att alla banker som är anslutna till branschens organ Swedsec ska ha licensierade bolånerådgivare senast i mars 2017.

Licensen är ett kunskapstest som måste förnyas varje år. Rådgivarna måste också gå igenom en lämplighetsprövning och det finns en disciplinnämnd som kan straffa de personer som missköter sig.

”Man får yrkesförbud och kan inte fortsätta arbeta med någon typ av jobb som kräver licens”, säger Katarina Lidén, vd på Swedsec till Sveriges Radio Ekot.

Yrkesförbudet gäller i normalt tre år.

Men trots det nya ”körkortet” för bolånerådgivare kommer inte kunderna att vara skonade från bankernas försäljningsknep.

Swedsec menar att försäljning och rådgivning går hand i hand och det är kundens ansvar att vara medveten om det.

”Rådgivning och försäljning kan ligga väldigt nära varandra. Det bör man vara medveten om som kund”, Katarina Lidén, vd på Swedsec till Sveriges Radio Ekot.

Tyck till