ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker: Prisfall att vänta för järnmalmen

  • Svappavaara-gruvan där LKAB bryter järnmalm. Foto: Per Larsson/TT

Järnmalmspriset har stigit närmare 40 procent sedan botten i mitten av oktober och på aktiebörserna har de stora gruvbolagen vänt upp rejält.
Tunga analyshus är dock skeptiska och spår en vändning nedåt senare i år.

"Vi tror att den nuvarande uppgången blir kortlivad i avsaknad av en väsentlig ökning av den kinesiska stålefterfrågan", skriver Goldman Sachs analytiker, enligt Bloomberg News.

Investmentbanken räknar med ett genomsnittligt järnmalmspris på 43 dollar per ton under årets första kvartal, 38 dollar under det andra och tredje, och 35 dollar i det fjärde.

Att priserna stigit så mycket under årets inledning hänger enligt Goldman Sachs samman med utbudsstörningar. Bland annat har oväder stoppat leveranser från hamnar i Australien.

Även storbanken HSBC tvivlar på styrkan i prisuppgången.

"Utbudet av järnmalm har ökats snabbt under senare år, då stora projekt i Australien och Brasilien tagits i drift. Problemet nu är att produktionen sannolikt kommer att fortsätta öka under resten av decenniet", skriver bankens analytiker, som betonar att efterfrågan från Kina utvecklas i motsatt riktning.

"Resultatet blir att utbudsöverskottet kommer att öka och att nedåttrycket på priserna fortsätter."

HSBC räknar med att järnmalmspriset vänder ned mot 41 dollar senare i år till 39 dollar under 2017.

Järnmalm för leverans i den kinesiska staden Qingdao steg på fredagen till 53,75 dollar enligt Metal Bulletins index. Det innebär en uppgång på 40 procent från den bottennivå på strax över 38 dollar som nåddes i oktober 2015.

Under 2011 nåddes nivåer strax över 180 dollar per ton och så sent som 2013 noterades priser över 150 dollar.

I Australien steg de stora gruvbolagen brant på måndagen, med BHP Billiton upp 5 procent och den renodlade järnmalmsproducenten Fortescue upp hela 24 procent.

Tyck till