ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vasaloppet viktigt för Dalarna

Traditionsenligt den första söndagen i mars går i dag Vasaloppet mellan Sälen och Mora av stapeln.Vasaloppet startade 1922 till minnet av Gustav Vasas flykt mot Norge.
Intresset för tävlingen är som vanligt stort och årets Vasalopp med 15.800 deltagare fulltecknades på bara 83 sekunder den 22 mars förra året då anmälan öppnade.

Mellan åren 1922–1991 har Vasaloppet arrangerats av IFK Mora och från och med 1992 tillsammans med Sälens IF i Vasaloppsföreningen Sälen-Mora.

Vasaloppets alla arrangemang är mycket stora och berör i år över 5.000 funktionärer och genererar ordentliga vinster. Förra året blev överskottet runt 18 miljoner kronor varav ungefär hälften gick tillbaks till Vasaloppsföreningen och andra hälften till de andra 55 klubbar, föreningar och organisationer som också hjälpt till med arrangemangen.

Anmälningsavgiften för att åka dagens Vasalopp ligger runt 1.650 kronor men totalkostnaderna kan skjuta iväg och vissa åkare lägger betydligt mer än 10.000 kronor på sitt Vasalopp.

Nya skidor, rullskidor, specialvalla, kost, logi, träningsresor, seedningslopp, vallaservice med mera kan se till att kostnaderna drar iväg. Men kostnaderna avskräcker inte och i en undersökning som Mora kommun gjort svarar 81 procent ja på frågan om de kommer att komma tillbaka nästa år.

Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora är alla stora vinnare på det aldrig sinande intresset för Vasaloppet och genomförde en undersökning om de positiva turismekonomiska effekter av det. Under säsongen 2014-2015 omsatte Vasaloppsturismen i kommunerna nästan 300 miljoner kronor.

Tyck till