ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Två stater var för Cruz och Trump

Texassenatorn Ted Cruz vinner i både Kansas och Maine över den kontroversielle affärsmannen Donald Trump — men Trump tar hem Kentucky och Louisiana.
Nu måste Marco Rubio hoppa av, säger Trump.

Vissa politiska bedömare i USA kallar det "superlördagen", med primärval och nomineringsmöten i delstaterna Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine och Nebraska.

För Demokraterna vinner Bernie Sanders i Kansas och Nebraska, medan Hillary Clinton tar Louisiana.

För det splittrade republikanska partiet, som under helgen skakats av nya personangrepp, vinner Texassenatorn Ted Cruz nomineringsmötena i Kansas och Maine.

- Vad vi ser är att vi nu ändrat momentum, sade Cruz efter segern i Kansas.

Men efter Cruz två segrar var det Trump som vann i Louisiana och Kentucky. Efter det att Kentucky-segern var klar uppmanade han rivalen Marco Rubio, som av många ses som den mest enande kandidaten för partiet, att hoppa av.

- Marco Rubio hade en väldigt, väldigt dålig natt och jag personligen skulle be honom hoppa av.

- Jag skulle älska att möta Ted (Cruz) en mot en, säger han och radar upp delstaterna som New York, New Jersey, Pennsylvania och Kalifornien som han inte tror att Cruz kan vinna i.

- Jag vill ha Ted, en mot en, säger Trump.

I det demokratiska lägret vinner Vermontsenatorn Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist, nomineringsmötet i både Kansas och Nebraska.

"Det är officiellt, Bernie Sanders tar Kansas", twittrar partiet.

Sanders kampanj skickade snabbt ut ett mejl till supportrarna för att be om mer pengar. "Kvällens seger betyder att vår politiska revolution har vunnit i de tre senaste staterna", skriver Sanders.

Hillary Clinton, som har starkt stöd bland svarta väljare och minoriteter, tar dock hem segern i primärvalet i Louisiana. Sydstaten ses som valhelgens viktigaste skalp.

Tyck till