ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stärkt stöd för M-ledaren

Företagsledarnas förtroende för Moderatledaren Anna Kinberg Batra ökar rejält, samtidigt som statsminister Stefan Löfven når nya bottennivåer.
Di listar frågorna som får näringslivet att vända regeringen Löfven ryggen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra mötte en ganska utbredd skepsis inom näringslivet när hon tillträdde i januari förra året.

Jämfört med företrädaren Fredrik Reinfeldt har hennes förtroendesiffror varit minst sagt mediokra, men nu tycks trenden ha vänt. Det visar Di-barometern, som görs av Ipsos på Di:s uppdrag och där 2.300 företagsledare deltar.

46 procent inom näringslivet har stort eller mycket stort förtroende för Anna Kinberg Batra, en uppgång med 7 procentenheter sedan mätningen i november.

”Många inom näringslivet hade ingen direkt vetskap om vem hon var när hon tillträdde. Men jag tror vi kommer att få se ett växande förtroende för henne i takt med att man får en tydligare bild av vem hon är”, säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna.

Stödet för Anna Kinberg Batra ökar framför allt bland manliga chefer. Nu är hon lika populär bland manliga som kvinnliga näringslivstoppar.

Samtidigt visar mätningen att Moderaternas klart tuffare linje i flyktingpolitiken tycks spela in. För parallellt med M-ledarens uppgång sjunker förtroendet markant för SD-ledaren Jimmie Åkesson, vilket återspeglar en allmän trend.

”Anna Kinberg Batra har tydligt lagt om politiken och det har stärkt hennes förtroende. Sverigedemokraterna har tappat monopolet på en mer restriktiv politik”, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Mest dystert är dock resultatet för statsministern. Endast 5 procent har stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven, medan 94 procent av företagsledarna har lågt eller inget förtroende för honom.

”Till skillnad från Anna Kinberg Batra var han välkänd i näringslivet och gick in med höga siffror, men också väldigt höga förväntningar. Han var känd som en pragmatiker, men många blev besvikna”, säger Günther Mårder.

Och de företagsledare som Di har talat med lyfter fram fem frågor som har fått näringslivet att vända Stefan Löfven ryggen:

Höjningen av marginalskatten från 57 till 60 procent, och frysningen av brytpunkten som har gjort att fler tvingas betala statlig skatt.

Försämringen av rot och rut, där man nu ser en kraftig inbromsning av rottjänsterna.

Vinstfrågan, där regeringens linje har skapat stor osäkerhet.

Höjda bränsleskatter ogillas inte minst av företagare i glesbygden.

Schabblet kring Förbifart Stockholm och Bromma flygplats gav bilden av Stefan Löfven som en svag förhandlare.

Günther Mårder pekar på att regeringen också har gjort bra saker, inte minst för att lyfta exporten, och att dessa har uppskattats.

”Problemet är bara att man tar miljarder från näringslivet med ena handen men ger tillbaka miljoner med den andra”, säger han och lyfter fram arbetsgivaravgiften för unga som exempel.

När regeringen avskaffade rabatten som alliansen införde innebar det en skattehöjning på omkring 18 miljarder kronor per år.

”Jag tror att borttagandet av ungdomsrabatten hade kunnat applåderas av näringslivet om pengarna hade gått tillbaka genom någon mer effektiv åtgärd. Men det gjorde de inte”, säger han.

Alla håller dock inte med. Finansmannen Carl Bennet tycker att statsministern får oförtjänt mycket kritik från näringslivet.

”Jag har ett högt förtroende för Stefan Löfven. Han förstår företagens villkor och han förstår hur viktigt det är med konkurrenskraft och det tycker jag märks”, säger han och lyfter bland annat fram hans stora engagemang för att lyfta exporten – vilket nu också tycks ge resultat.

”Problemet är att han har gett Miljöpartiet för stort utrymme och det gör att tillväxtfientliga åtgärder får genomslag på bekostnad av satsningar för att öka konkurrenskraften. Jag tycker att det skulle vara mycket bättre om Socialdemokraterna regerade ensamma”, säger Carl Bennet.

Att Stefan Löfven har lagt om strategin och i ett ideologiskt linjetal förra veckan berättade hur han ska ta strid för den svenska modellen och mot ”statligt satta fattiglöner” har mötts av olika reaktioner i näringslivet.

Carl Bennet tillhör dem som tycker det är bra, men Günther Mårder är bekymrad. Och i talet pratade statsministern åter om ”vinstjakten” i välfärden.

”Jag tror det här ökar polariseringen ytterligare och det blir nog tyvärr svårare att nå samarbete över blockgränsen. Men den här strategin är väl regeringens sista utväg”, säger Günther Mårder.

Tyck till