ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stålindustrin hoppas på skyddstullar

Metallpriserna lyfter. Men det sker från historiskt låga nivåer och de gigantiska överskotten i Kinas stålindustri är kvar.
I Europa höjs nu kraven på fler och högre skyddstullar.

Kinas överdimensionerade stålindustri står inför en potentiell härdsmälta, både finansiellt och arbetsmarknadspolitiskt. I Kina talas det om att 1,8 miljoner gruv- och ståljobb måste bort, vilket beräknas kräva 130 miljarder kronor i stödåtgärder.

Li Xinchuang, generaldirektör på Cisa — stålbranschens organisation i Kina — summerar samtidigt de stora kinesiska stålbolagens samlade skuldberg till motsvarande 4 280 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

Svenska ståltillverkares primära mål just nu är att förhindra att Kinas problem flyttas till EU.

"Överkapaciteten i Kina är ju nästan tre gånger så stor som Europas totala stålmarknad. Det kineserna nu försöker göra är att exportera neddragningarna utomlands genom att dumpa priser", säger Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.

Enligt Pers hålls ståltillverkare i Kina vid liv med statliga subventioner, något han liknar vid doping.

Kinas stålbolag har i många fall fått anläggningar, med statligt stöd i botten, utan avskrivningar. Sedan vet vi att företagen går med stora förluster men fortsätter att producera i alla fall.

Stålindustrin i Europa, inklusive den svenska, skriker därför just nu efter fler och höjda så kallade anti-dumpningstullar.

USA:s handelsdepartement lanserade i tisdags tullar på upp till nästan 270 procent på kallpressat stål från Kina, vilket är en bulkvara hos biltillverkare runt om i världen. Beskedet kom bara ett dygn efter det att EU-kommissionen lanserat tullar på flera stålprodukter från Kina, vilka dock omgående sågades av brittiska ståltillverkare som för låga.

Tidigare i februari meddelade EU-kommissionen även att tre utredningar inletts om ståltullar på andra produkter, från både Kina och Ryssland. De tar normalt ett år.

"Vi tycker att den tiden är alldeles för lång. Kommissionen måste se över sitt sätt att jobba, för man hinner ju göra ganska mycket skada under det att utredningen pågår", säger Pers.

Europeiska ståltillverkare har sedan 2008 skurit ned med 85 000 anställda, vilket motsvarar var femte stålarbetare.

Tyck till