ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Cypern redo att stå på egna ben – efter tre år

Cypern är redo att stå på egna ben igen. Finansministrarna i eurozonen väntas på måndagen meddela att Cypern inte längre är i behov av räddningspaket. Det betyder att Grekland nu är det enda landet i unionen som är i behov av räddningslån, skriver Wall Street Journal.

Det finns dock smolk i bägaren. Landet får inte sitt senaste stöd av EU på 175 miljoner euro. Bakgrunden är att parlamentet vägrat att privatisera telekomoperatören CYTA.

Cyperns kreditbetyg är dock uselt så om landet skulle vilja låna upp pengar kommer det att bli dyrt. Något sådant behov finns det dock inte i det korta perspektivet.

Målsättningen är nu att nå upp till "investment grade" igen vilket gör att lån på den internationella marknaden underlättas. Cypern håller dock val i maj.

Det var för tre år sedan som övriga länder i euron fick träda in och rädda öriket från en finansiell kollaps. Banksystemet föll ihop och Cypern tvingades införa kapitalkontroll. Det som var ovanligt på Cypern var att Tyskland samt valutafonden IMF krävde att landet tog en del av smällen genom inlåningskonton på över 100.000 euro och fick vara med och ta förlusterna.

Beslutet mötte inledningsvis motstånd men i slutändan valde politikerna på Cypern att acceptera villkoren. Cypern kapade snabbt sitt budgetunderskott från 5,5 procent 2013 till 0,2 procent 2014. BNP föll med 5,9 procent 2013 och 2,5 procent 2014.

Prognosen för 2015 pekar på en tillväxt på 1,4 procent. Grannlandet Grekland har inte lyckats med en lika snabb vändning utan är fortfarande beroende av räddningspaket.

Tyck till