ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Anders Ygeman: Ett nederlag för Europa

  • Anders Ygeman. Foto: TT

Ännu ett "ödesmöte" väntar när EU:s stats- och regeringschefer återigen ska försöka få bukt med flyktingkrisen.

Tilltänkta partnern Turkiet skapar ytterligare huvudvärk med sina tillslag mot pressfriheten.

Tårgas och poliser mot oppositionella journalister i Istanbul var inte direkt vad EU-ledarna hoppades på inför sitt toppmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu på måndagen.

Än en gång väcks nu hård kritik mot samarbetet med Turkiet — i ett läge när EU-ledningen annars uttalat optimism om eventuella genombrott på gång.

Den turkiska polisinsatsen mot oppositionstidningen Zaman sent i fredags sätter nu extra spänning på toppmötet i Bryssel.

"Den försämrade pressfriheten i Turkiet borde vara en punkt på toppmötesagendan. . . Vi accepterar en uppgörelse om att skicka tillbaka migranter till ett land som fängslar journalister, angriper civila friheter och har en kraftigt oroande människorättssituation", fnyser Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt i ett uttalande på söndagen.

Verhofstadt har dock ett betydligt bekvämare läge än mötesdeltagarna. Belgaren är "bara" gruppledare för EU-parlamentets liberala grupp och behöver inte slitas av den eviga intressekonflikt som stats- och regeringscheferna grubblar över.

Ska de agera medmänskligt och öppna sina famnar — och riskera att än mer öka opinionssiffrorna för sina länders växande antiinvandringspartier?

Eller ska de täppa till och samarbeta med Turkiet — och i stället få svidande kritik från människorättshåll och världssamfund?

Måndagens toppmöte sker samtidigt som Grekland allt mer håller på att förvandlas till ett gigantiskt flyktingläger, varifrån bara några hundra om dygnet slipper ut via Makedonien till övriga EU.

Premiärminister Alexis Tsipras är hård i orden.

"Kommer rädslans och rasismens Europa vinna över solidaritetens? Vissa länder, med Österrike i spetsen, vill införa ett sorts Fästning Europa", talade Tsipras till sina partikamrater i vänsterrörelsen Syriza i lördags, enligt Reuters.

Rent konkret ska måndagens toppmöte i första hand stämma av läget i samarbetet med Turkiet, där EU-länderna hoppas på turkisk hjälp för att få ned inflödet av flyktingar och migranter till mindre än 1.000 per dygn. I andra hand hoppas EU-ledningen få medlemsländerna att få fart på den omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien som hittills gått oändligt långsamt.

"Vad vi ser är ett nederlag för Europa", sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Han betonade att Turkiet hittills har tagit ett större ansvar än Europa genom att hysa runt tre miljoner flyktingar.

Statsminister Stefan Löfven (S) talade ödesmättat i riksdagens EU-nämnd i fredags:

"Klarar vi inte att hantera detta riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet."

Tyck till