ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina sänker tillväxttakten

  • Foto: Muneyoshi Someya/TT

Kina sänker tillväxtökningen i ekonomin i år till 6,5-7 procent, enligt premiärminister Li Keqiang. På fem år ska tillväxttakten ligga runt 6,5 procent.

Ett av huvudmålen för Kina i år, världens andra största ekonomi, är en BNP-tillväxt på 6,5 procent till 7 procent, säger Li i öppningstalet på folkkongressen i helgen, enligt det förskrivna talet som journalister i Peking tagit del av. Det tidigare tillväxtmålet var "runt 7 procent".

Inflationsmålet är på "runt 3 procent" och arbetslösheten spås ligger på 4,5 procent.

Kinas ekonomi står inför "stora utmaningar" det här året, men landet kommer att kunna upprätthålla sina ekonomiska och sociala utvecklingsmål, säger Li Keqiang enligt talet.

Regeringen kommer att öka den inhemska konsumtionen och använda effektiva investeringar för att stödja tillväxten i år, och samtidigt öppna tillverkning och tjänster för utländska investerare, enligt premiärministern.

Kina kommer att sträva efter att hålla en årlig tillväxt på 6,5 procent eller mer de kommande fem åren, enligt talet, något som analytiker har räknat med.

Landet kommer att tillåta mer privata investeringar i banksektorn, förbättra mekaniken på räntemarknaden och för hur den utländska valutareserven hanteras. Marknaden ska också bli mer transparent och förutsägbar.

Femårsplanen ska spikas i parlamentet de närmaste två veckorna.

Tyck till