ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Allt mer slutna gränser i Europa

Makedonien har i stort sett stängt sin gräns mot Grekland. Nu följer Bulgarien efter och sänder drygt 400 soldater och annan säkerhetspersonal för att bevaka gränsen mot Grekland.

Bulgarien befarar att migrantströmmen längs Balkanrutten ska öka igen när vädret blir varmare.

- Hundratals människor, över 400, från armén, militärpolisen och polisen, kommer att stationeras här permanent, sade premiärminister Boiko Borissov när han följde säkerhetsstyrkornas övningar vid den grekiska gränsen nära Makedonien, enligt AFP.

Ytterligare 500 personer kan mobiliseras inom några timmar vid behov, tillade han.

EU-landet Bulgarien har sedan tidigare placerat ut 2 000 poliser för att bevaka gränsen till Turkiet och förlänger som bäst ett 30 kilometer långt taggtrådsstängsel längs gränsen.

Bulgarien har 470 kilometer gemensam gräns med Grekland, men det är bergstrakter och migranter bedöms kunna passera på endast en tredjedel av sträckan.

Omkring 13 000 personer sitter fast vid Greklands gräns mot Makedonien, enligt den lokale guvernören Apostolos Tzitzikostas som vill att regeringen ska utlysa katastroftillstånd i området.

- Vi kan inte längre axla den här bördan själva, säger Tzitzikostas.

En dominoeffekt av gränsrestriktioner på Balkan har lett till att Grekland blivit en flaskhals för de tusentals människor som flytt undan krig och oroligheter i länder som Irak, Syrien och Afghanistan. I området kring Idomeni uppförs ytterligare tält till skydd för de människor som tvingas sova på leriga fält och i diken.

De senaste dagarna har flyktingar hållit protester framför taggtrådsstängslet som vaktas av makedonsk kravallpolis. 25-åriga Hussam hoppas att måndagens EU-toppmöte om flyktingkrisen medför ett genombrott.

- Om det inte blir något positivt utslag vet jag inte vad som kommer att hända, säger han.

Tyck till