ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tsipras är årets sämsta förhandlare

  • Alexis Tsipras. Foto: TT

Alexis Tsipras var fjolårets sämsta förhandlare. När Harvard Law School rankar de tio sämsta förhandlarna under 2015 hamnar den grekiske premiärministern i topp.

Han vann ett val på att stoppa åtstramningspolitiken. Efter hård retorik mot EU och Internationella valutafonden och hot om Grexit hoppades han lätta långivarnas krav för ett tredje krispaket.

När 2015 väl summerades hade Alexis Tsipras istället tvingats gå med på tuffare krav på åtstramningar än någon av hans föregångare hade gjort. Den taktiken gör att han förtjänar utnämningen till årets sämsta förhandlare, enligt Harvard Law School.

”Läxan är att ett försonande tonläge fungerar bättre än politisk balansgång när du har djärva krav”, skriver Harvard i sin motivering.

Här är resten av listan över sämsta förhandlingstaktiker:

2) När USAs regering ville återställa de diplomatiska relationerna med Kuba gick förhandlingarna i stå för att man envisades med att lyfta en fråga i taget. Noggrannhet är inte alltid en dygd, ibland kan ett helikopterperspektiv lösa fler frågor, menar Harvard.

3) USAs utrikesminister förhandlade med Iran om landets kärnenergiprogram. Då skickade republikanerna i kongressen ett brev till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khamenei, där man hotade att riva upp ett eventuellt avtal. Ett typiskt exempel på när man inte lyckas stoppa utomstående från att försvåra förhandlingar.

4) Elaine Pao, nätverkssajten Reddits vd, ville förbjuda löneförhandlingar i företaget för att minska lönegapet mellan könen. Signalen blev att kvinnor inte kan förhandla om sina löner och försvårade för företaget att rekrytera. Harvards förslag: gå på problemet och hitta fördomarna i organisationen istället.

5) Edward Snowden, den numera världskände visselblåsaren, erbjöd sig till och med att sitta i fängelse i ett försök att få återvända till USA, men gick bet. Harvards råd: ibland är tid det enda som kan förbättra utsikten vid förhandlingar.

6) Ett av avslöjandena i kölvattnet av mejlskandalen på filmjätten Sony var att kvinnorna i filmen American Hustle tjänade långt mindre än sina manliga motspelare. Vilket satte fokus på att man måste kunna förhandla för sig själv.

7) När artisten Robin Thicke släppte singeln Blurred Lines anklagades den för att vara ett plagiat av Marvin Gayes Got to Give It Up. I ett försök att förekomma Gayes familj med att stämma honom gjorde Robin Thicke något märkligt. Han gick till domstol för att få plagiatanklagelserna prövade. Och förlorade.

8) Att gå ihop med gemensamma krav kan vara ett lyckat drag, ibland. När tre av deltagarna i dokusåpan The Real Housewives of New York gick ihop och krävde högre löner slutade det istället med att de byttes ut.

9) Ibland tjänar det inte till att förhandla, helt enkelt för att motparten inte går att förhandla med, något Nato fick känna på när de skulle förhandla med Rysslands president Vladimir Putin om situationen i Ukraina.

10) Att överhuvudtaget vägra att förhandla är sällan en bra taktik. Det gjorde amerikanske fotbollsspelaren Jason Pierre-Paul när han var missnöjd med sitt lag New York Giants kontraktsförslag. När han sedan drog på sig en skada fick han ett ännu sämre bud.

Tyck till