ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svårt läge för spararna

  • RISK ÄR NÖDVÄNDIGT. Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder. Foto: Sammy Steen

Börserna har rutschat utför sedan april och obligationsmarknaden är skakig.Ett besvärligt läge för sparare som inte vill ta full risk. Experternas råd för den långsiktige blir ändå aktier.

Den som vill ha ett kassaskåpssäkert sparande har att välja på madrassen eller sparkontot. Korta räntefonder, som penningmarknadsfonder, är i dagens utmanande ränteläge inte längre en helt säker placering utan kan periodvis gå back.

”I dagens ränteklimat skulle jag föreslå bankkonto för den som behöver pengarna i närtid”, säger Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder.

Storbankerna har i det närmaste nollränta på sina spar- och kapitalkonton, men ett antal nischbanker och kreditmarknadsinstitut kan erbjuda närmare en procent i ränta för den som placerar belopp på minst ett par tusenlappar. Det gäller exempelvis Bank Norwegian, Blue Step, Santander, Hoist och Avida Finans.

Vid val av bunden sparränta på några år går det att få lite mer än 1 procent i årsränta hos några aktörer.

Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, har ett annat förslag på säkert sparande.

”Den som har hög belåningsgrad kan amortera”, säger han.

”För den som har lite högre riskvilja finns dynamiska räntefonder, fonder som väljer räntepapper med olika löptider.”

Många hushåll har en sparhorisont på upp till fem år. Det kan ses som en långsiktig buffert, men också ett sparande som ska kunna användas vid ett eventuellt bilköp eller en ny bostadsaffär. Här bör den försiktige bara ha en aktieandel på 20 procent enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

”Men vid normal riskvilja kan cirka hälften placeras på börsen. Förslagsvis i billiga globalfonder, en svensk indexfond och några aktivt förvaltade fonder som exempelvis småbolag”, säger han.

Arturo Arques framhåller att långsiktighet är centralt för den som väljer att investera på börsen.

”Den största risken att förlora pengar vid aktieköp är om sparhorisonten är mellan 3–7 år. Det är tillräckligt lång tid för att det ska hinna falla mycket och för kort tid för att kurserna ska hinna återhämta sig”, säger han.

Charlotta Faxén är inne på samma linje, risktagande är nödvändigt om avkastningen ska bli högre än på sparkontot.

”Ett vanligt fel många gör är att ta för lite risk på det långa sparandet. Vill man lämna över till någon att ta besluten mellan aktier och räntor är en mixfond ett alternativ”, säger hon.

”Vid sparande över fem år kan man gärna välja en Sverigefond som förvaltats av samma förvaltare länge. Den svenska aktiemarknaden går över tid bättre än ett globalt index”, säger Charlotta Faxén.

SEB:s Johan Hagbarth anser att aktiefonder lämpar sig väl för sparande över fem år.

”Ett alternativ kan vara en portfölj med stabila vinstgeneratorer på Stockholmsbörsen, som H & M, Autoliv, SCA, Investor och Ericsson”, säger han.

Efter en turbulent börs under närmare 10 månader är det många fondsparare som sålt av aktiefonder enligt branschstatistik. Alexander Jansson, vd och förvaltare på CB Fonder, räknar med att vi kan få se ytterligare nedgångar innan börserna vänder upp mer långsiktigt.

”Börserna står vid en kritisk tidpunkt nu, med cirka 200 handelsdagar sedan toppnivån nåddes. I många fall har man då fått se ytterligare nedgångar”, säger han.

Med andra ord – bara mycket långsiktiga investerare bör satsa allt på aktier. En blandad portfölj passar däremot bättre för de flesta i dagens klimat med skakiga finansmarknader.

Tyck till