ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Superlyft för amerikanska jobben

  • Foto: TT

Trots sina många skavanker visar USA:s ekonomi ett ordentligt styrketecken på arbetsmarknaden. Hela 242.000 nya jobb skapades i februari, vilket är långt mer än väntat och som tycks skaka av sig en svit oroväckande statistik som kom tidigare i veckan.

Visst finns de fel och brister i fredagens rapport över amerikansk sysselsättning. Snittlönen per arbetad timme sjunker exempelvis med 0,1 procent (eller 3 cent) vilket är dåliga nyheter för den som letar efter signaler om inkomstökningar i USA.

Men huvudsiffran, som visar hur många nya arbetstillfällen som skapats i februari, var urstark. 242.000 låg inte bara långt över prognoser på 185.000. Det markerar också en rejäl ökning från 172.000 i januari och visar att farhågor kring arbetsmarknaden i torsdagens ISM-rapport – en stor enkät bland amerikanska inköpschefer – var överdrivna.

”Om du var orolig över ekonomin igår, så kan du kosta på dig att vara mindre bekymrad idag”, skriver ekonomiprofessorn Justin Wolfers på twitter kort efter beskedet.

Även tidigare rapporter, från december och januari, justerades upp med sammanlagt 30.000 jobb.

Arbetslösheten i USA ligger kvar på 4,9 procent, som är den lägsta nivån på åtta år.

En annan god nyhet är att fler amerikaner betecknar sig som aktivt arbetssökande, vilket tyder på att de ser mer positivt på sina chanser att faktiskt få ett jobb.

Rapporten följdes av optimism på terminsmarknaden, inför börsens öppnande på Wall Street.

Starka jobbsiffror brukar gå hand i hand med ökad sannolikhet för en räntehöjning ifrån Federal Reserve. Men så gått som ingen bedömare tippar att centralbanken höjer räntan vid nästa direktionsmöte i mars.

Tyck till