ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholmsbörs: Råvaror skapade fredagsmys

Stockholmsbörsen slutade fredagen på plus. De stora gruvbolagen dominerade uppgången.

Det blev en positiv avslutning på veckan med Stockholmsbörsen upp drygt 1 procent för dagen och strax över 2 procent för veckan. Det betyder att börsen nu stigit tre veckor i rad. OMXS30 slutade med en uppgång på 2,4 procent för veckan. Bland storbolagen dominerade gruvbolagen.

”Vi har ett råvarurally på börsen. Det senaste året har det funnits en stark relation mellan råvarupriser och börsuppgång. Det syns också bland vinnarna i dag som är SSAB och Boliden”, säger Di:s expert Ulf Petersson.

Lundin Mining och SSAB steg 10,1 respektive 7,1 procent. Lundin Mining kan därmed räkna hem en uppgång på 16,2 procent för veckan medan SSAB stigit närmare 24,6 procent sedan mi måndags. Boliden halkade efter under fredagen med en uppgång på 4,2 procent men har stigit 13 procent under veckan.

Bland övriga storbolagsvinnare fanns investmentboaget Ratos som stängde upp 4,9 procent. Aktien har klättrat stadigt sedan slutet av februari. Detsamma gäller för bilbesiktningsföretaget Opus på mid cap-listan, som fortsatte upp strax över 8 procent på fredagen. 

Den senaste jobbstatistiken från USA fick även Stockholmsbörsen att ta ett tillfälligt glädjeskutt uppåt på fredagseftermiddagen. 240.000 nya jobb – en bra bit över förväntningarna på mellan 190.000 och 195.000 nya jobb. New York-börsens tunga index inledde ändå handelsdagen på minus innan de försiktigt började klättra. Vid Stockholmsbörsens stängning var Dow Jones upp 0,4 procent medan storbolagsindexet S&P 500 stigit 0,5 procent.

”Det som är oklart är lönerna som sjönk med 0,1 procent. man hade förväntat sig att de skulle stiag med 0,2 procent. Det kan man tolka som att det inte är fullt så kvalificerade jobb som efterfrågas. Antalet anställda är den viktigaste siffran och börsen är på plus”, säger Ulf Petersson.

Tyck till