ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Samsonite köper upp väsktillverkare

  • Foto: Helena Landstedt/TT
Resväskebjässen Samsonite förvärvar den konkurrerande lyxresväsketillverkaren Tumi för 1,8 miljarder dollar, motsvarande 15,4 miljarder kronor.

Samsonite är världens största märkesresväsektillverkare och siktar nu på att ta marknadsandelar i premiumsegmentet genom att köpa upp konkurrerande Tumi. Kontantbudet ligger på totalt 15,4 miljarder kronor vilket motsvarar 228,2 kronor per aktie. Budpremien ligger därmed på 33 procent jämfört med Tumis stängningskurs på onsdagen, rapporterar Bloomberg.

”Vi har alltid velat ha Tumi i vår portfölj. Lyxsegmentet har påverkats av åtstramningarna i Kina, men det tar inte bort hela Tumis potential och det finns stora möjligheter där. Deras tillväxt har varit i linje med vår och branschens”, säger Ramesh Tainwala, vd för Samsonite till Bloomberg.

Nyheten mottogs med muntra miner av marknaden och den Hongkonglistade Samsoniteaktien steg med som mest 6,3 procent på fredagsmorgonen innan den föll tillbaka till en uppgång på 2,3 procent.

Köpet av Tumi förstärker Samsonites marknadsposition och var bolagets nionde förvärv sedan 2012. Bolaget har som mål att nå en försäljning på 40 miljarder kronor 2020. En ökning med 100 procent från försäljningen 2014 då målet sattes.

Tyck till