ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så hanterade Stjernholm den värsta krisen

När Carema-skandalen briserade tvingades Helena Stjernholm till akut krishantering i vårdbolaget Attendo. I Förnuft & känsla, Di:s nya podd om ledarskap, berättar hon om hur hon gick till väga och om det kloka tipset som hjälpte henne i arbetet.

Under 17 år klättrade Helen Stjernolm till den absoluta toppen på riskkapitalbolaget IK investment partners, innan hon i fjol valde att lämna bolaget för att ta vd-jobbet på maktbolaget Industrivärden.

I Di:s ledarskapspodd Förnuft & känsla tar hon upp lärdomarna från sin värsta kris som ledare, när hon var Sverigechef för IK som ägde vårdbolaget Attendo när Carema-skandalen bröt ut.

”När man ska koppla av på helgen och gå på en middag eller stå på någon av sönernas fotbollsträningar och folk kommer fram och undrar: ’Hur kan du jobba när du har sett hur det är på Carema?’, då är det tufft”, säger hon i podden.

En av de viktigaste delarna i krishanteringsarbetet var att hålla ihop arbetslaget, så att alla kände att det fanns stöd att hämta i gruppen när trycket blev för hårt. En annan erfarenhet hon tar med sig från IK är att, även i pressade situationer, tänka igenom sina beslut innan hon agerar.

”Det bästa tipset jag fick under den tiden var att inte låta sig stressas till den grad att man reverserar det man har gjort. När paniken kommer och osäkerheten är stor är det nämligen lätt att göra för mycket pudel. Därför valde vi till exempel att behålla de rörliga ersättningarna på Attendo, medan Carema tog bort dem, om jag minns rätt.”

Tyck till