ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu är vasaloppsmaten inne

  • Vasaloppsåkare klunkar blåbärssoppa för glatta livet. Foto: TT

Som vasaloppsåkare kan rätt kost vara en avgörande faktor, och det är inte bara blåbärssoppa som konsumeras i Sälen. Nu hakar resten av Sverige hakar på prestationsmattrenden.

Nu har vi tröttnat på 5:2-dieten och vill istället ha mat som hjälper oss att orka både psykiskt och fysiskt. Gröt är trendigare än någonsin och de högpresterande vasaloppsåkarna får fungera som förebild när Svensson väljer mat i butiken.

Handlarna har de senaste månaderna bunkrat upp med kvarg i alla tänkbara varianter, då det proteinrika livsmedlet i samband med träning sägs hjälpa till att bygga muskler. Grönsaksjuice är också oändligt populärt vare sig man är vasaloppsåkare eller inte.

”Rödbetsjuiceshots är absolut hetast då de sägs hjälpa åkarna att öka syreupptagningsförmågan”, säger Marie Söderqvist, vd för branschorganisationen livsmedelsföretagen som är på plats i Sälen.

Vår tidigare storfavorit fullkornspastan har nu fått stryka på foten. Istället är det den trendiga bönpastan som intagit butikshyllorna inför loppet.

Försvinner inte poängen med kolhydratsladdning om vi byter ut vetemjölet mot proteinrika bönor?

”Nej, bönor innehåller gott om långsamma kolhydrater som hjälper åkarna att orka längre”, säger Marie Söderqvist.

Hon förklarar att det nu är ”back to basics” som gäller. Äldre sädesslag som dinkelvete har varit populära länge och nu har den klassiska grötfrukosten fått konkurrens av systern nakenhavren som är sötare i smaken.

”Den glutenfria trenden kommer också stort. Det har inte något att göra med att man är glutenintolerant i dess medicinska benämning utan att man uppfattar att gluten inte är bra”, säger Marie Söderqvist.

Varför vill vi inte äta gluten?

”Det sägs orsaka inflammationer i kroppen och många upplever att det är dåligt för magen.”

Att äta hälsosamt har väl varit populärt länge?

”Trenden är väldigt mycket starkare nu. Livsmedelsindustrin är snabba med att plocka upp de senaste forskning om vad som är nyttigt och ta fram produkter utifrån det”, säger Marie Söderqvist och fortsätter:

”Premiesortimentet växer snabbast. Premiet kan vara att det är närodlat, att det smakar bättre eller att det har vissa hälsoeffekter. Det senaste är produkter med hälsopremium som ska förbättra prestationsförmågan.”

Supersoppan har intagit mejeriavdelningen och halva sortimentet i frukosthyllan har ersatts av supermüsli. Genom att lägga till adjektivet ”super” verkar livsmedelsproducenterna tycka att de kan ta tio gånger så mycket betalt för en basvara.

Vill kunderna betala 30 kronor för en portion färdigkokt superhavregrynsgröt?

”Ja, det vill de. När man köper en supergröt så köper man ju både bekvämlighetsfaktorn och nyttighetsfaktorn.”

”Vi har länge sagt att vi vill leva hälsosamt. Sedan har vi väl kommit till butiken är det ändå de billigaste varorna som hamnat i korgen.  Först idag är hälsan verkligen är en av de absolut viktigaste faktorerna när vi handlar mat. Den röda prisstämpelns magi är äntligen bruten”, säger Marie Söderqvist.

Tyck till