ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nordenbörser: Oljerelaterat fick fart i Oslo

Nordenbörserna steg överlag under fredagens handelssession. I Oslo gick oljerelaterat starkt. Novo Nordisk stödde i Köpenhamn.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 1,9 procent högre vid nivån 919.

I Oslo lyfte OBX-index 2,1 procent med stöd av ett stigande oljepris. Brent noterades kring 37:70 dollar per fat på fredagseftermiddagen, den högsta nivån sedan början av januari. Oljejätten Statoil stängde 2,3 procent högre.

Det kraftigt skuldsatta offshorebolaget Seadrill rusade 39 procent på spekulation om att huvudägaren har tillräckligt med kapital för att delta i en rekonstruktion. Antalet utlånade aktier i bolaget har minskat och täckta korta positioner pekades ut som en delförklaring till uppgången.

Allmänt inom energirelaterat var det positiva miner i Oslo med Subsea 7 och PGS 8,8 respektive 16 procent högre. Vidare steg TGS 5,6 procent.

"Vi ser breda återköp av aktier i hela sektorn som är tungt blankad", sade Lukas Daul vid ABG, till Bloomberg News.

På danskt börsgolv avancerade OMXC20-indexet 3,0 procent. Indextunga Novo Nordisk lyfte 6,5 procent. En studie pekade på positiva resultat för dess diabetesläkemedel Victoza.

Helsingforsbörsen steg svagt med OMXH25 upp 0,3 procent. Fortum steg omkring 2 procent. Bloomberg Intelligence pekade ut aktien i elbolaget som en med relativt hög direktavkastning, sett till konsensusprognosen för 2016.

Däcktillverkaren Nokian Renkaat tappade drygt 2 procent sedan det i finländsk media rapporterats om att nio toppchefer sålt aktieoptioner sent under 2015. Detta efter att styrelsen beslutat om en internutredning kring bolagets däcktester.

Tyck till