ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Källor: Kina har stödköpt aktier

  • Foto: TT

Statsstödda kinesiska fonder ska på fredagen ha intervenerat på börsen genom att framförallt köpa bankaktier. Det uppger två anonyma källor till Bloomberg.

På lördag är det dags för Kinas politiska elit att sammanträda under den nationella folkkongressen där bland annat den ekonomiska planen för de kommande fem åren ska klubbas.

Enligt källor till Bloomberg stödköpte statsstödda kinesiska fonder primärt bankaktier under fredagen för att börserna skulle stänga på plus. Kinas värdepapperstillsynsmyndigheter ska dessutom ha uppmanat noterade bolag, fonder och mäklare att stabilisera marknaden medan kongressen pågår.

Shanghais kompositindex steg med 0,5 procent och börsveckan summerades därmed till en uppgång på 4,9 procent. Storbolagsindexet CSI 300 steg i sin tur med 1,2 medan Chinexts småbolagsindex backade med 5 procent. Anledningen till att fonderna ska ha riktat in sig specifikt på bankaktier är att de väger tungt i huvudindexen, skriver Bloomberg.

Att den kinesiska staten ingriper på marknaden är inget ovanligt utan skedde även i spåren av de kraftiga börsrasen i augusti 2015.

Tyck till