ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Insiderkrönika: De kommer klå börsen

  • Foto: Richard Drew/TT
Insiders som köper rejält efter en kvartalsrapport brukar vara bra nyheter. Veckans krönika bjuder på två aktuella exempel där en vd och en finanschef nyligen har gjort just det.

Insynshandeln har varit slumrande under årets inledning. I takt med att många bolag nu släppt sina kvartalsrapporter så försvinner det handelsförbud som råder inför rapporterna och aktiviteten tar så smått fart igen. Det är ont om klockrena köpsignaler men jag har hittat ett par bolag som jag tror kommer klå börsen under det kommande året.

Ett bolag där vd har köpt på en rapport som togs väl emot av marknaden är Tomas Carlsson i teknikkonsultföretaget Sweco. Bolaget släppte sin kvartalsrapport den 11 februari och den 12 och 15 februari köpte Carlsson sammanlagt 25.843 aktier till ett uppskattat värde om drygt 3 miljoner kronor. Tillsammans med 27.905 aktier som han tilldelades den 29 februari så äger han sammanlagt 83.845 aktier i bolaget, en post som är värd drygt 10 miljoner kronor.

Det är ont om insiderförsäljningar i Sweco-aktien det senaste året men däremot har det varit en hel del insiderköp. En vd som ökar rejält på en hygglig rapport brukar vara ett gott tecken. På ägarsidan finns två större ägare som skapar trygghet för mindre aktieägare.

Bolagets ordförande, Johan Nordström, har 32 procent av rösterna i bolaget och investmentbolaget Latour 21 procent. Det senaste året har dessutom Nordström ökat sitt ägande i bolaget vilket naturligtvis är positivt. Jag skulle därför inte bli förvånad om aktien fortsätter att utvecklas bättre än Stockholmsbörsen under det kommande året.

Finanschefen Susann Linde i fastighetsbolaget Wallenstam är också i köptagen. Hon köpte sammanlagt 40.000 aktier 26-29 februari, bara ett par dagar efter bolagets kvartalsrapport släpptes. Efter affären äger hon 100.000 aktier i bolaget.

Men det är inte bara finanschefen som har ökat sitt ägande den senaste tiden. Huvudägaren och vd:n Hans Wallenstam, har köpt aktier kontinuerligt de senaste åren. Och totalt har det samlade insiderägandet i bolaget under året ökat med 2,3 miljoner B-aktier. Lägg därtill att bolaget har ett återköpsprogram som löpande utnyttjas och ger ytterligare stöd till aktiekursen. Sammantaget tror jag även att Wallenstam-aktien kommer utvecklas bättre än börsen under det kommande året.

Jag har också sneglat lite på värdehanteraren Loomis.  Efter börsens stängning den 2 mars sålde de storägande investmentbolagen Latour och Melker Schörling samtliga sina 9,7 miljoner B-aktier. De sålda aktierna motsvarar 13 procent av B-aktierna i bolaget och försäljningen skedde till ett rejält underpris på marknaden – 249 kronor att jämföra med stängningskursen på 281 kronor. När nyheten nådde marknaden slaktades kursen och handlas i skrivande stund runt 232 kronor, alltså långt under försäljningskursen.

Marknadens kraftfulla reaktion på Latour och Melker Schörlings försäljning visar vilket förtroende som Gustaf Douglas och Melker Schörling åtnjuter bland investerare. I kommentarer från investmentbolagens vd:ar till Nyhetsbyrån Direkt var det tydligt att man tyckte att värderingen nu var hög i jämförelse med bolagets konkurrenter (Latour) och att man ville ha torrt krut till nya affärer (Melker Schörling). Att Loomis egen tillförordnade vd Anders Haker dessutom sålde 5.600 aktier den 25 februari gör ju inte saken bättre. Efter affären uppgår hans ägande till 1.461 aktier.

På kort sikt lär Loomis-aktien återhämta sig men på lång sikt finns det sannolikt bättre alternativ.

 

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

Sweco:                                                       ägande saknas
Wallenstam:                                                ägande saknas
Loomis:                                                      ägande saknas

Tyck till