ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Guldpriset på 13-månadershögsta

  • Foto: TT
Guldruschen fortsätter och spotpriset på den glimrande metallen är nu på den högsta nivån sedan februari 2015. På fredagen handlades guldet för 1.269 dollar per uns vilket är en uppgång på 19,6 procent sedan årsskiftet.

Det råder fortsatt guldfeber på råvarumarknaden. I spåren av de senaste månadernas turbulens på världens börser har ädelmetallens status som trygg hamn fått en riktig renässans. I skrivande stund handlas guldet för 1.269 dollar per uns, en uppgång på 19,6 procent sedan årsskiftet.

Senast guldet handlades på dessa nivåer var i början av februari 2015 och jämfört med bottennoteringen i december har guldet stigit med över 20 procent och är därmed inne i en ”bullmarket” för första gången sedan 2013.

Under den senaste månaden har världens aktiemarknader återhämtat sig något. S&P 500 är upp 4,8 procent medan Stockholmsbörsen har stigit 6,9 procent. Även oljan har fått lite andrum och spotpriset på Brentoljan har stigit med 14,8 procent. Dock utan att lägga krokben för guldruschen.

”Att guld och aktier stiger tillsammans är positivt för bullion (guldtackor alternativt guldmynt präglade i investeringssyfte reds anm). Uppgången för aktier baseras på en tro om ännu mer extrema penningpolitiska åtgärder från den industrialiserade världens centralbanker så det är inte förvånande att även guldet stiger i den här miljön”, säger Jordan Eliseo, chefsekonom på Australian Bullion Co, till Bloomberg.

Onsdagens beige book, den amerikanska centralbankens temperaturmätare för landets ekonomi, gav en blandad bild av det ekonomiska läget och ökade förväntningarna på att Federal Reserve dröjer med nästa räntehöjning vilket späder på guldets lockelse.

”Det går inte att förneka att guldet befinner sig i en väldigt stark uppåttrend och investerare hänger med i rörelsen. När det går såhär på aktiemarknaden springer folk till guld”, säger Donald Selkin, chefsstrateg på National Securities Corp till Bloomberg.

Råvarans uppgång har även fått genomslag på fondmarknaden. Börshandlarde fonder som investerar i fysiskt guld ökade sina innehav med 252 ton från årsskiftet till början av mars medan fonder som investerar i guldbolag har presterat bäst av alla fonder i PPM-systemet i år.

Bäst har det gått för världens största kapitalförvaltare Blackrocks World Gold A2 som stigit med 33,3 procent sedan klockorna ringde in 2016. Fonden investerar i företag som är verksamma inom guldutvinning jorden runt och de största innehaven är Randgold Resources och Franco-Nevada Corp som stigit med 57,7 respektive 26,1 procent sedan årsskiftet.

Tyck till