ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Framtidens däck – ett klot?

Framtidens däck kan vara ett klot. På bilmässan i Génève i veckan visade däckjätten Goodyear upp sin idé om ett sfäriskt däck med många spännande egenskaper.

Konceptet heter Eagle-360 och kanske mest ska ses som ett sätt att utmana tanken. Ett klotformat däck som hålls fast av ett magnetfält skulle ge bilar en extremt god manövrerbarhet och Goodyear har dessutom petat in en hel rad andra spännande egenskaper i däcket. Men någon tidsplan för när klotdäcket ska bli verklighet finns inte.

I visionen skulle dock klotdäcket möjliggöra betydligt tajtare parkeringsplatser, eftersom bilar skulle kunna flytta sig i alla riktningar utan att själva bilen behöva svänga. Inbyggda sensorer i däcket ska samtidigt ge den självkörande bilens "hjärna" mängder med information om underlag, däcktryck och trafik.

Dessutom tänker sig Goodyear att däckets yta ska efterlikna en svamp. Vid regn och blöta vägbanor blir ytan mjukare och får bättre grepp, medan den vid torra förhållanden blir hårdare och minskar motståndet.

Tyck till