ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Faran är inte över för stålindustrin – analytiker

  • Foto: Bo Björkdahl/Di

Stålbolag i Europa och Nordamerika har under 2016 intagit den något ovana positionen som börsvinnare, med rejäla uppgångar i Europa och i vissa fall rena rusningar i USA. I Norden har SSAB stigit 50 procent sedan botten i mitten av januari, medan finländska Outokumpu adderat närmare 24 procent sedan årsskiftet.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med menar dock att det är för tidigt att säga att det värsta ligger bakom stålmarknaden.

"Jag tycker inte kursuppgången är befogad om man ser till den underliggande marknaden och prisutvecklingen på stål. Kanske föll aktierna lite för fort, lite för snabbt - och nu när stämningen förbättras lite, går det väldigt fort uppåt", säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank.

En viktig faktor bakom årets kursuppgång är att järnmalmspriset återhämtat sig från som lägst drygt 38 dollar per ton i december till över 50 dollar i dagsläget. Det är visserligen fortfarande fjärran från de 150 dollar som nåddes för lite mer än två år sedan, men utgör ändå tillräckligt bra argument för stålbolagen att höja sina priser.

Även andra industrimetaller som koppar och zink har avancerat från låga nivåer, bland annat mot bakgrund av förväntningar om nya ekonomiska stimulanser från Kina.

"Marknaden gör kopplingen att stigande metallpriser är ett tecken på en förbättrad konjunkturbild. Jag tror dock att uppgången mer handlar om utbudsminskningar än om att efterfrågan ökat", säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea.

Vad gäller järnmalm finns specifika förklaringar, som utbudsstörningar och leveransproblem i spåren av vinterns oväder i Asien och Australien, menar Nordeaanalytikern, som betonar att problemet med överkapacitet i framför allt Europa kvarstår.

"Inget tyder på att stålpriserna har kunnat höjas meningsfullt i Europa. Om något innebär det högre järnmalmspriset att marginalerna försämras för stålbolagen", säger han.

Enligt branschorganisationen WSA uppgick kapacitetsutnyttjandet hos producenterna globalt till låga 66 procent i januari.

En annan viktig orsak till det bättre stämningsläget är de tullar som införts på import från i synnerhet Kina, som anklagas för att exportera sitt stora överskott till underpriser. Importavgifter på upp till 266 procent på vissa ståltyper aviserades nyligen från USA, och både Europa och USA har ett antal utredningar om nya avgifter på gång.

"Tullar ger stöd till aktierna på kort sikt, men erfarenheterna visar att det är mycket svårt att varaktigt få högre priser den vägen", säger Christian Kopfer och exemplifierar med att de tullar på import av rostfritt stål till Europa som infördes i fjol har fått begränsad effekt.

Inte heller Ola Södermark tror att tullar kan rädda stålindustrin på sikt.

"Importavgifterna har ett signalvärde, vilket vi ser i kursutvecklingen särskilt i USA. Stålaktierna har varit blankade och kanske minskas nu de korta positionerna. På sikt måste dock kapacitet och efterfrågan balanseras för att lönsamheten i branschen ska kunna återställas", säger han.

Aktiekurserna för amerikanska producenter av standardstål, som US Steel och AK Steel, har i stort sett fördubblats sedan mitten av januari. För SSAB-konkurrenten Nucor har utvecklingen varit något blygsammare.

SSAB:s A-aktie handlades på fredagsförmiddagen till omkring 27:60 kronor, en uppgång med drygt 4 procent för dagen. Därmed har aktien stigit sex dagar i följd.

Tyck till