ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU-planen: Då försvinner gränskontrollerna

  • Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / TT

EU-kommissionen presenterade på fredagen en handlingsplan så att den fria rörligheten inom Schengenområdet kan återställas helt före årsskiftet.
Planen presenterades strax före måndagens extra EU-toppmöte med Turkiet.

Toppmötet syftar till att få Turkiet att stoppa flödet av flyktingar till EU och ta tillbaka flyktingar utan asylskäl. Toppmötet med Turkiet följs av ett extra internt EU-toppmöte på måndag och ett ordinarie EU-toppmöte den 17-18 mars.

Enligt kommissionen skulle återinförandet av gränskontrollen mellan alla Schengenländer kosta mellan 5 och 18 miljarder euro per år, motsvarande 0,05-0,13 procent av BNP.

"Vad som står på spel är Schengenområdet och vår enighet. Åtta medlemsländer har tillfälliga gränskontroller just nu, och vi vill att de verkligen ska vara tillfälliga", sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulus vid en presskonferens på fredagen.

"Toppmötet med Turkiet på måndag måste vara avgörande. Vi måste se att flyktingflödet från Turkiet går ner drastiskt snart", fortsatte han.

Kommissionären tillkännagav en första utbetalning på 95 miljoner euro för utbildning och humanitär hjälp åt syrier i Turkiet. Pengarna kommer från de 3 miljarder euro som EU-länderna enades som i januari att ge i stöd till syriska flyktingar i Turkiet.

Kommissionären hävdade att Dublinförordningen fortfarande är vid liv, men tillade att kommissionen ska föreslå en revidering. Förordningen föreskriver att en flykting ska söka asyl i det första EU-land som denne anländer till.

Dimitris Avramopoulus hoppades på att ökad solidaritet i fördelningen av flyktingar inom EU från tidigare motvilligare EU-länder, främst i östra EU.

"Nu drabbas detta område i Europa (sydost), men man vet aldrig vad som händer i morgon i andra delar av Europa. Vi får inte äventyra allt som vi har uppnått de senaste 60 åren i Europa", varnade han.

I riksdagens EU-nämnd sade även statsminister Stefan Löfven på måndagen att Turkiet måste vidta mer åtgärder för att minska flödet till Grekland. Antalet flyktingar är nu fler än vid samma tid ifjol.

Samtidigt måste EU bistå Grekland och sätta igång omfördelningen av flyktingar inom EU, sade han.

"Klarar vi inte av att hantera flyktingkrisen så riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet", sade Stefan Löfven.

Kostnaderna för om Schengensamarbetet skulle upphöra och gränskontrolle återinföras skulle slå olika, uppgav kommissionen.

EU-länder som Tyskland, Polen och Nederländerna skulle få 500 miljoner i ökade kostnader för varutransporter, sade kommissionen. För företag i Spanien och Tjeckien skulle kostnaderna öka med 200 miljoner euro.

För de 1,7 miljoner gränspendlarna skulle kostnaden bli mellan 2,5 och 4,5 miljarder euro i förlorad tid. Åtminstone 13 miljoner turistnätter skulle gå förlorade, motsvarande 1,2 miljarder euro.

Och EU-länderna själva skulle få betala 1,1 miljarder i administrativa kostnader för ökad bemanning vid gränskontrollerna, sade kommissionen.

 

Kommissionens handlingsplan för att återställa total fri rörliget inom Schengenområdet innehöll följande tidsgränser:

Månatligen från den 4 mars ska Grekland rapportera om framsteg mot att klara av att återta asylsökande som anlände till Grekland som första EU-land.

Den 12 mars ska Grekland lägga fram en handlingsplan.

Den 16 mars ska kommissionen presentera en reform av Dublinförordningen och länders åtaganden att ta emot omfördelade flyktingar. Syftet är att sätta press på EU-länderna så att planen på att omfördela 160.000 asylsökande verkligen genomförs.

Den 12 april ger kommissionen sitt omdöme om Greklands plan.

Den 16 april presenterar kommissionen sin andra rapport om länders åtaganden att ta emot omfördelade flyktingar.

Den 11-17 april utvärderar kommissionen och EU-länder om Grekland har kontroll av Schengenområdets yttre gräns.

Den 12 maj rapporterar Grekland om genomförda åtgärder. Om "allvarliga brister" består kommer kommissionen att rekommendera att EU-länder får förlänga sina inre gränskontroller i upp till två år, fast i fyra sexmånadersperioder.

Den 13 maj kan EU-länderna anta kommissionens rekommendation.

Den 16 maj presenterar kommissionen sin tredje rapport om omfördelningen.

I juni presenterar kommissionen sin bedömning om flyktingar kan börja skickas tillbaka till Grekland enligt Dublinförordningen.

December är målet för att avskaffa de exceptionella inre gränskontrollerna.

Tyck till