ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Det är lätt att lämna landet”

  • AKUT BEHOV. Jessica Stark, vd för SUP46.

Bostadsbristen är ett stort hinder för svenska tillväxtbolag.
Utan åtgärder riskerar startupbolag att lämna landet, varnar branschföreträdare.

I fjol investerades rekordstora summor i den svenska internet- och startupekonomin. Enligt en rapport från Industrifonden investerades 9,4 miljarder kronor i sektorn, fördelat på omkring 175 bolag. Större delen av investeringarna flockades till bostadskrisens Stockholm.

”Bostadsbristen är ett gigantiskt problem för startups i Stockholm”, säger riskkapitalbolaget Creandums partner Staffan Helgesson.

Creandum investerade redan 2008 i Spotify och tog nyligen in 1,7 miljarder kronor i sin senaste fond. Liksom en rad andra bolag pekar Creandum på att bostadsbristen sätter krokben för rekryteringar.

”Kompetensen som är svårrekryterbar är primärt utvecklare och folk i ledande positioner med erfarenhet av att bygga bolag internationellt”, säger Staffan Helgesson.

Industrifonden, som i fjol investerade 450 Mkr i svenska tillväxtbolag, pekar på samma problematik.

”Bostadsbristen är helt klart en barriär – både för att rekrytera inom landet men framför allt för att rekrytera utländsk talang”, säger Björn Bergström, investerare på Industrifonden.

Behovet av programmerare och olika typer av ingenjörer är stort i tillväxtbolagen.

”Om man inte kan hjälpa till med bostad riskerar man att tappa dem till exempelvis USA eller Tyskland”, säger Björn Bergström.

Tillväxtbolagens möjligheter att rekrytera påverkar den helhetsbedömning som Industrifonden och andra riskkapitalbolag gör, och därmed kan bostadsbristen få negativa effekter på investeringsviljan.

Jessica Stark, vd för SUP46 – ett nätverk för ett femtiotal startupbolag – konstaterar att bolag i tillväxtfas ”hämmas enormt” av bostadskrisen.

”I stället för att fokusera på att bygga ett team och en produkt i världsklass får man lägga värdefull tid och ofta även kapital på att se till så att ens anställda faktiskt har tak över huvudet”, säger hon.

Något de allra flesta startupbolag skriker efter är utvecklare och där är bostadsbristen ett stort hinder.

”Det kan vara skillnaden mellan framgång och förlust att inte få in den där utvecklaren i precis rätt tid”, säger Jessica Stark.

Korttidskontrakt och att bo inneboende blir ofta lösningen. Politikerna måste inse att det akut behövs lösningar på bostadskrisen, anser Jessica Stark. Annars är risken att tillväxtbolag väljer att lämna landet.

”Kanske förstår inte politiker hur lätt det är för ett startupbolag att lämna landet. Det är i princip bara att packa ned sin laptop och köpa en biljett till någon av de städer som har lyckats lösa bostadsproblematiken.”

Den viktigaste åtgärden på kort sikt är en avreglering av hyresmarknaden och att underlätta uthyrning av bostadsrätter, anser Staffan Helgesson.

”Jämför med San Francisco eller London där det kostar mycket mer att bo, men där det går att hitta bostäder att hyra. Regeringen måste ta detta på allvar då städer som London och Berlin riskerar att dra ifrån”, säger han.

Tyck till