ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Cypern lämnar EU:s krisklubb

  • PÅ BÄTTRINGSVÄGEN. Cypern har fortfarande Europas högsta andel dåliga lån, men kan nu lämna EU:s stödprogram. Foto: THINKSTOCK

Det tidigare krislandet Cypern lämnar i mars EU:s stödprogram efter tre år. Kvar är bara Grekland.
”Vi är redo att lämna stödprogrammet”, sa finansminister Harris Georgiades på fredagen.

När Cyperns två största banker hotades av konkurs den skakiga våren 2013 fick landet ett nödlån på 10 miljarder euro, 93 miljarder kronor, från trojkan bestående av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och IMF.

Cypern blev därmed den femte medlemmen i EU:s krisklubb efter Grekland, Irland, Portugal och Spanien. Samtidigt konfiskerades delar av banktillgångar över 100.000 euro, en omstridd åtgärd.

Nu är Cypern redo att lämna klubben. På måndagens möte med euroländernas finansminister lägger Harris Georgiades fram sin framgångsrapport. Slutsatsen är att Cypern kan avsluta EU-programmet redan under mars. IMF-programmet fortsätter till maj.

”Vi förblir väldigt engagerade i att behålla reformtempot, budgetdisciplinen och hålla ett vakande öga på banksektorn”, sa Harris Georgiades till nyhetskanalen CNBC på fredagen.

Bankernas andel dåliga lån är kvar över 50 procent, den högsta i Europa.

”Vi kommer nog att leva med det i tio år”, säger Fiona Mullen, chef för tankesmedjan Sapienta Economics i huvudstaden Nicosia.

Den 18 mars ska ratinginstituten Moody’s och Standard & Poor’s publicera var sin rapport om landet, vars lån har skräpstatus, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

I fjol testade Cypern finansmarknaden två gånger. Räntan blev 3,875 procent för ett sjuårigt lån och 4,255 procent för ett tioårigt lån på vardera 1 miljard euro.

”Krisen är över, men vi har fortfarande kvar ärren. Vi har lämnat intensivavdelningen, är uppe och går, men haltar lite”, säger Fiona Mullen,

Tillväxten stiger men statsskulden är nära 100 procent av BNP och arbetslösheten knappt 15 procent.

”Regeringen har gjort ett bra jobb med de offentliga finanserna, och nästan överpresterat”, säger Fiona Mullen.

Däremot återstår några reformer, som privatiseringen av telebolaget Cyta och att stoppa automatiska löneökningar för offentliganställda.

Tyck till