ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carlström: Har ingen daglig  insyn i Fingerprint

Fingerprint Cards förra vd Johan Carlström har ingen insyn på vilken han bygger de volym- och vinstprognoser för 2016 han twittrade om på torsdagen, och volymdelen av detta är helt i linje med vad Fingerprint har kommunicerat till marknaden. Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Twittrandet innehöll ett troligt försäljningsintervall om 350-425 miljoner fingersensorer under 2016, och ett p/e-tal som innebär att han räknar med ett resultat på cirka 3 miljarder kronor under samma år.

Det kan ställas mot FPC:s egna prognoser i en investerarpresentation för snart tre månader sedan om en marknad utanför Apple på omkring 600 miljoner smartphonesensorer 2016, och en marknadsandel på 50-70 procent av detta.

Intäktsprognosen lades i bokslutskommunikén i början av februari på 7-8,5 miljarder kronor, och rörelsemarginalen tros överstiga de 37 procent som nåddes under det andra halvåret 2015.

"Jag är huvudägare och anställd för att arbeta med affärsutveckling, nya affärer utanför telefoner/surfplattor och pc, och strukturaffärer ('mergers and acquisitions'), men har ingen insyn i den dagliga verksamheten", inleder han och menar att hans siffror är i linje med vad FPC självt har kommunicerat.

Att hans twittrande bekräftar denna kommunikation en tid efter att bolaget självt gick ut med den är inte uttryck för att han skulle ha insyn i att prognoserna håller, menar han.

"Det jag talar om är att bolaget har en extremt låg värdering jämfört med vad som är känt i dag. Det verkar som att ingen eller få i marknaden kan räkna över huvud taget", fortsätter Johan Carlström.

Den före detta vd:n, som under telefonintervjun uppger att han befinner sig på semester i Alperna, nämner i en tweet att börsvärdet på 30 miljarder kronor motsvarar "P/E 10 FTM", det vill säga en estimerad vinst på 3 miljarder kronor under 2016.

"Det är klart att jag som huvudägare i bolaget har ett eget estimat", säger han om detta, och fortsätter:

"Jag säger att bolaget i dagsläget är värderat kring P/E 10 enligt vad jag tror är rimligt. Det får marknaden tolka som den vill", säger han utan att vilja utveckla hur han kommit fram till sin vinstprognos.

"Alla har rätt till sin egen prognos, detta är min", säger han.

I ett förtydligande per mail på torsdagen uppger Johan Carlström att estimatet om 3 miljarder kronor avser rörelse- och inte, som brukligt för p/e-tal, nettoresultat.

 

Hur involverad är du i den dagliga verksamheten?

"Jag är anställd i bolaget som affärsutvecklare och arbetar med kommande business samt M&A, men jag är även bolagets huvudägare och har skapat det bolag ni ser i dag. Jag uttalar mig inte som anställd utan som huvudägare utan speciell insyn i den löpande verksamheten."

Beträffande sin närvaro på Fingerprints kontor, som huvudsakligen ligger i Göteborg men med vd, finanschef och chefsjurist stationerade i Stockholm, säger Johan Carlström att han "befinner sig på Fingerprints kontor när han har behov av att vara där".

Den 18 september väckte Ekobrottsmyndigheten åtal mot bland andra Johan Carlström för grovt insiderbrott, på grund vad åklagaren anser vara otillåten insiderhandel i FPC-aktien vid för Johan Carlströms del sju tillfällen under 2012-2014.

Bollen kring detta ligger för närvarande hos Stockholms tingsrätt som har att föreslå en dag för huvudförhandling, enligt vad hans advokat Per E Samuelson uppger till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

Tyck till