ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: SSAB steg fyra procent

Veckans uppgångar försvarades i fredagens inledningshandel på Stockholmsbörsen, som liksom de ledande Europabörserna steg något i väntan på eftermiddagens jobbsiffra från USA. Den svenska industrikonjunkturen tycks ha tuffat på bra under januari, att döma av färsk SCB-statistik.

Råvaru- och olje/gasbolag tog täten i OMXS30, som var upp 0,4 procent till nivån 1.395 klockan 10.45. Det motsvarar en veckouppgång på cirka 2,5 procent, och årsfacit hittills är minus 3,5 procent efter att ha vänt upp från minus 11 procent i mitten av februari.

Konjunkturbilden, som ljusnat på sistone av diverse positiv statistik från framför allt USA, får ytterligare en nyans klockan 14.30 när USA rapporterar hur många nya jobb som skapades i februari. Förväntansbilden ligger på 195.000 enligt Bloombergs estimat.

Från svenskt håll har SCB under förmiddagen rapporterat att industriproduktionen steg med 4,6 procent i januari på årsbasis, mer än SME-förväntningar på plus 3,6 procent. Ökningen var störst inom motorfordon, upp 55 procent, och investeringsvaror, upp 17 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till strax under 3 miljarder kronor, med Sandvik som mest handlade aktie efter Goldman Sachs rekommendationssänkning till sälj. Denna renderade under en stund verkstadspappret jumboplatsen i OMXS30 med en nedgång kring 1 procent.

ABB backade också kring 1 procent efter en rekommendationssänkning till sälj, men från Nomura. De båda verkstadsbolagen var tillsammans med Ericsson sämst i OMXS30.

SSAB steg drygt 4 procent, och har därmed avancerat kring 50 procent den senaste månaden i ljuset av bland annat skyddstullar mot Kina och de senaste veckornas allmänt mer risktillvända sentiment.

Boliden steg i ljuset av fortsatt stigande kopparpris, och var upp 2,7 procent, näst bäst i OMXS30. Lundin Mining, som har köpt en andel i ett serbiskt koppar- och guldpropejkt för motsvarande 2,2 miljarder kronor av Kongopartnern Freeport McMoran, steg 2,2 procent.

Rezidor var ned 1,6 procent efter en dementi från franska Accor om att köpa Carlsons hotellverksamhet, som går under namnet Carlson Rezidor.

Bland mindre bolag backade Karolinska Development drygt 12 procent. Akinion, ett bolag i läkemedelsbolagets portfölj, har stoppat vidare utveckling av sin ledande produktkandidat AKN-028 på grund av att ett fåtal patienter har fått svår levertoxicitet.

First North-listade Lightlab rusade mer än 50 procent på en "viktig milstolpe" i ett samarbete kring så kallade UV-chipljuskällor i Singapore.

Rottneros steg drygt 3 procent. Massaproducenten investerar i en ny biobränslepanna, som bedöms leda till årliga besparingar.

Systemair fortsatte ned med nästan 2 procent efter torsdagens svaga rapport och därpå följande riktkurssänkningar.

Tyck till