ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Nedräkning inför jobbrapport

Kring lunchtid på fredagen noterades Stockholmsbörsen i positivt territorium vid dagshögsta, och går således mot sin tredje plusvecka i följd.

Fokus låg på eftermiddagens jobbrapport, samtidigt som uppgifter om ytterligare stimulanser från Kina sannolikt bidrog till indexlyftet.

Strax före klockan 13 var OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.399, vilket betyder plus 2,1 procent för veckan som helhet. Aktier för nära 5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index upp 0,9 procent samtidigt som CAC 40 klättrade 0,8 procent i Paris.

Signalerna inför eftermiddagens jobbrapport för februari har varit splittrade, veckodata har visat på fortsatt låga nivåer för antalet nyanmälda arbetslösa, medan onsdagens ADP-rapport visade på fler sysselsatta än väntat.

Konsensusprognoserna pekar mot att sysselsättningen har ökat med 195.000 personer, efter en oväntat svag ökning i januari. Rapporten presenteras klockan 14.30.

Råvaruaktier, som gått starkt de senaste dagarna, fortsatte norrut i fredagens handel. Inför nästa veckas räntebesked från ECB är marknaden inställd på nya stimulanser, något som sannolikt drivit både aktiekurser och basmetaller högre.

På det temat uppges att statligt kontrollerade aktiefonder på fredagen, intervenerat på den kinesiska aktiemarknaden vilket kan ha bidragit till det goda börshumöret runtom i Europa.

Bland relaterade aktier på Stockholmsbörsen ökade SSAB 3 procent, och var således bäst presterande inom OMXS30-index. Aktien har rusat 50 procent på en månad, skyddstullar mot Kina och råvaruhausse har hjälpt det nedpressade stålbolaget.

På Euronext avancerade sektorkollegan Arcelor Mittal 3 procent, vilket betyder att ståljätten är upp 40 procent sedan i måndags.

I Oslo rusade Seadrill 21 procent, på spekulation om att huvudägaren har tillräckligt med kapital för att delta i en rekonstruktion i det hårdblankade oljeservicebolaget.

"Vi ser breda återköp av aktier i hela sektorn som är tungt blankad", sade Lukas Daul vid ABG, till Bloomberg News.

Allt råvarurelaterat var dock inte högintressant för aktiemarknaden som sänkte Sandvik, som har en stor gruvdivision, 0,6 procent. Goldman Sachs tror marknaden har för höga förväntningar på verkstadsbolagets resultat de kommande åren, och har därför tagit ned sin rekommendation till sälj vilket tyngde.

Bland de mindre bolagen rasade Karolinska Development 10 procent. Akinion, ett bolag i läkemedelsbolagets portfölj, har stoppat vidare utveckling av sin ledande produktkandidat AKN-028 på grund av att ett fåtal patienter har fått svår levertoxicitet.

Avslutningsvis backade Elekta dryga procenten vilket betyder minus 23 procent på fyra dagar. Onsdagens rapport från strålterapibolaget visade på klart lägre vinst än väntat vilket lett till sänkta riktkurser.

Tyck till