ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Big Lebowski-huset skänks bort

Medan vi vanliga dödliga på sin höjd skänker bort något gammalt mossigt arvegods, donerar James Goldstein bort ett helt hus. Men eftersom huset är ett riktigt konstverk är det väl inte mer än rätt att ägaren donerar det till ett konstmuseum.

Fastighetsinvesteraren och basketfanet James Goldstein har gått med på att donera sitt hus till Los Angeles Country Museum Of Art. Det skriver The Guardian. Men det är inte vilket hus som helst utan den berömda ”Goldsteinresidensen” designad av kände arkitekten John Lautner, som gått som lärling hos ännu kändare Frank Lloyd Wright.

Huset är värderat till 40 miljoner dollar, motsvarande 340 miljoner kronor. Goldstein själv påstår dock att det är värt mycket mer än så.

Byggnaden har figurerat i både musikvideos och storfilmer som The big Lebowski och Charlies änglar.

Designen är modern och minimalistisk och materialvalen i huvudsak betong och glas. Dessutom är mästerverket beläget på en klippavsats med milsvid utsikt över Los Angeles horisont och det omkringliggande landskapet.

Taket i betong ser ut att sväva över de inglasade sällskapsutrymmena och i trädgården har ägaren låtit plantera en tropisk djungel, enligt The Guardian.

En loungegrupp, också den i James Goldsteins favoritmaterial betong, omringas av 180-graders utsikt över Los Angeles stadskärna genom sömlösa glasväggar som öppnas med ett knapptryck.

Huset uppfördes ursprungligen som bostad till konstnärsfamiljen Sheats och när Goldstein köpte det på 70-talet hyrde han återigen in arkitekten John Lautner för att bistå honom i en helrenovering. De två hade sedan huset som sitt gemensamma projekt ända fram till arkitektens död 1994, skriver Forbes.

Nu skänker James Goldstein alltså bort det modernistiska mästerverket som varit hans hem i 40 år. Tennisbanan och nattklubben, där 70-åringen bland annat inhyst Rihannas 27-årsfest, ingår i donationen. Hans privata konstsamling ingår också.

Men fastighetsinvesteraren riskerar inte att bli bostadslös. Donationen träder nämligen inte i kraft till fullo förrän efter hans död.

Redan nu får dock museet börja hålla guidade turer och andra event i byggnaden. Så småningom är det tänkt att huset ska användas till insamlingar och konstutställningar för att visa upp dess unika karaktäristika och utbilda allmänheten i Los Angeles rika arkitekturhistoria.

Tyck till