ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

ABB ska bygga 250 Mercedes-robotar

ABB har fått en order från Valmet Automotive på fler än 250 industrirobotar, avsedda för produktion av stadsjeepar av modell GLC åt Mercedes i Valmet Automotives fabrik i Nystad (finska: Uusikaupunki).

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordern uppges vara den största ordern någonsin på industrirobotar i Finland, och karosstillverkarens robotpark kommer att fördubblas till mer än 500.

ABB uppger till Nyhetsbyrån Direkt att ordern bokades i det första kvartalet, men avböjer på grund av överenskommelse med kunden att ange ordervärde.

Denna skrev i sin tur i november, då GLC-uppdraget aviserades, att "tiotals miljoner euro" behövde investeras i fabriken för att möta det nya behovet.

Mikael Mäki, informatör på Valmet Automotive, säger till Nyhetsbyrån Direkt att majoriteten av denna investering går till industrirobotar, men vill inte säga hur stor del eller hur många tiotals miljoner det är fråga om. Han nämner fabrikens bilproduktion i dagsläget består av tillverkning av Mercedes A-klass samt av taksystemet till Lamborghini Aventador Roadster.

Valmet Automotive är onoterat och ägs av riskkapitalbolag och ledningen, och ska inte förväxlas med det Helsingforsnoterade Valmet, som tillverkar utrustning till bland annat pappersbruk.

Tyck till