ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Yellen gav drag åt råvaror och verkstad

Onsdagen bjöd på en riktig börsfest i spåren av Fed-chefen Janet Yells duvaktiga tal på tisdagskvällen. När dagens handel summerades hade Stockholmsbörsen stigit 2 procent.

Stockholmsbörsen bjöd upp till en munter dans på onsdagen och stängde med klargröna siffror. Det breda OMXSPI-indexet steg med 2 procent medan OMXS30 steg 2,1 procent.

”Det är en mer duvaktig Janet Yellen som ligger bakom uppgången vilket är lite märkligt i sig då andra Fed-ledamöter inte riktigt ser samma risker. Vi anser inte att riskerna är högre globalt än vad de har varit så jag tycker det känns ganska sent att lyfta fram dessa argument”, säger Matthias Gietzelt, ansvarig för marknads- och aktieanalys på Söderberg & Partners.

I täten för uppgången gick råvaru- och verkstadsbolagen. Stålbolaget SSAB steg med 5,8 procent och verkstadsbolaget Atlas Copco 4,6 procent. Bland gruvbolagen steg Lundin Mining med 2,9 procent medan Boliden steg 3,3 procent.

”Den sista månaden har det varit en förändring i sentimentet där bolag som tidigare gått dåligt, som Volvo, SKF och Sandvik inom verkstad, har börjat gå bra. Det är lite större riskvillighet i marknaden”, säger Matthias Gietzelt.

”Vi är fortsatt ganska försiktiga till råvarubolag. Vi har bevakning på SSAB och Boliden med en neutral syn på bägge. Det finns en fortsatt överkapacitet och om inte Kina kommer med en större efterfrågan ska inte råvarupriserna stiga utan det här är mer en rekyl uppåt”, fortsätter han.

Spelbolaget Betsson låg däremot i topp större delen av dagen och slutade upp 5 procent. Carnegie höjde i en färsk analys av spelsektorn sin rekommendation till köp från tidigare behåll och upprepade riktkursen 135 kronor.

”Det är den höjda rekommendationen som ligger bakom uppgången. Spelbolagen har haft ganska många bra år bakom sig. De har en hög vinst- och försäljningstillväxt men samtidigt har värderingarna pressats lite eftersom man har regulatoriska risker. Efter den nedåtrekyl vi sett ser det ganska bra ut igen värderingsmässigt”, säger Matthias Gietzelt.

Petningen av Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström blev onsdagens stora samtalsämne men reaktionen var mild i aktiekursen. Swedbank stängde upp 0,8 procent, i linje med andra storbanker som Handelsbanken och SEB. Aktierna sluta på plus 0,8 respektive 0,9 procent.

 

Storbolagen som visade upp fallande aktiekurser var ytterst få. Värdetransportbolaget Loomis backade med 0,4 procent medan läkemedelsbjässen Astra Zeneca föll precis under nollan.

Utanför storbolagslistan hade läkemedelsbolagen annars vind i seglen. Oasmia steg 10,6 procent efter beskedet att bolaget inlett kliniska prövningar med Docecal. Orexo klättrade 7,9 procent efter att det amerikanska hälsodepartementet lagt ett förslag om utökat användande av läkemedel mot opiatberoende.

Det var inte bara Stockholmsbörsen som hade vind i ryggen på onsdagen utan även de större europeiska indexen lyste grönt. Tyska DAGS och Londonbörsens FTSE 100 steg med 1,7 procent vardera medan franska CAC40 stängde upp 1,9 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies