ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Silicon Valley ställer till problem för brandkåren

  • Brandmännen har inte råd. Foto: TT
Bostadspriserna i USA:s it-mecka Silicon Valley har blivit så höga att brandkåren måste ge sina anställda bostadsbidrag. Samtidigt överväger myndigheter i staden Palo Alto bostadsbidrag för personer som tjänar 2 miljoner kronor per år.

De höga bostadspriserna i Silicon Valley, USA:s it-centrum, skapar inte bara problem för hugade programmerar. Nu har även brandkåren fått problem – det är helt enkelt för dyrt för brandmännen att bo nära stationerna där de arbetar, enligt amerikanska Wall Street Journal.

För ett drygt år sedan flyttade bjässen Facebook sitt huvudkontor till staden Menlo Park i närheten av Palo Alto 40 minuter söder om storstaden San Francisco. Sedan dess har stadens brankårschef Harold Schapelhouman tvingats ge sina anställda uppemot 2.000 dollar eller drygt 16.300 kronor per månad för att hjälpa dem att flytta närmare jobbet.

”Om jag såg någon sova i en stol tidigare skulle jag ha trott att de höll på att skilja sig. Nu är det för att de måste resa längre för att ta sig till jobbet”, säger han till Wall Street Journal.

Mellan mitten av december och mitten av mars i år steg medianpriset på en bostads med mellan ett och fyra sovrum närmare 18 procent i årstakt enligt den amerikanska bostadssajten Trulia. Snabbast steg priserna på mindre bostäder med ett eller två sovrum. I snitt får bostadsköpare i området betala 2,1 miljoner dollar eller 17 miljoner kronor för en bostad.

Även i närliggande Palo Alto, en av USA:s dyraste städer, sneglar myndigheterna på bidrag för att hjälpa sina medborgare att klara bolånet eller hyran. För närvarande övervägs ett förslag där alla med en årslön under 250.000 dollar eller 2 miljoner kronor ska kunna få bostadsbidrag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ur ett nationellt perspektiv handlar det knappast om några låginkomsttagare. 2014 låg den amerikanska medianlönen på 52.000 dollar eller drygt 424.000 kronor per år.

Tyck till