ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Byggnads varslar om strejk

  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Byggindustrin närmar sig storkonflikt, utan att ens ha diskuterat lönenivåer. Om två veckor hotar byggarbetarna på över 100 arbetsplatser att gå i strejk.

Avtalsförhandlingarna mellan facket Byggnads och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier (BI) har kört in i väggen. Byggnads lägger ansvaret på arbetsgivarna och anklagar BI för att förhala förhandlingarna.

”De vill bara prata om lönesystemet. Jag tycker de fokuserar på fel saker”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Därför varslar Byggnads i en första våg om strejk och blockad från 12 april vid 105 arbetsplatser runt om i Sverige. Samtidigt läggs varsel som ska träda i kraft 19 och 26 april. Totalt omfattar Byggnads stridsåtgärder 2.600 arbetare vid cirka 60 företag, bland andra storföretag som Peab, NCC och Skanska.

Mats Åkerlind, förhandingschef på BI, kallar Byggnads agerande för oansvarigt.

”För oss är det här helt oacceptabelt”, säger Mats Åkerlind, som hävdar att det varslet varit planerat av de fem förbunden som ingår i samarbetsorganisation 6F; Seko Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund.

”Byggnads har inte velat lyssna och de har inte heller presentat några egna förslag. Det började med att Målarna varslade, nu kommer Byggnads med sitt varsel, helt enligt plan. Oavsett vad vi hittar på blir det varsel”, säger Mats Åkerlind.

Den stora stötestenen i förhandlingarna är lönesystemet med rätt till ackord som ofta ger högre lön än vanlig månadslön. Enligt arbetsgivarsidan är det ett system med tvångsackord, vilket facket å sin sida inte håller med och i stället hävdar att arbetsgivarna vill tvinga fram månadslöner.

Förhandlingarna har inte ens berört lönefrågan, Byggnads har som övriga 6F-förbund krävt 3,2 procent i lönepåslag, arbetsgivarna å sin sida vill vänta in industriförhandlingarnas resultat innan de pratar lönenivåer.

Efter Byggnads varsel har Medlingsinstitutet tagit över förhandlingarna och parterna har inte längre direktkontakt.

Tyck till