ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Blackrock skär ner

  • Blackrock skär ned. Foto: TT

Världens största kapitalförvaltare skär ner. Amerikanska Blackrock planerar att säga upp 400 personer de närmaste veckorna enligt Bloomberg.

Enligt personer med insyn i frågan kan det röra sig om Blackrocks största varsel hittills. Kapitalförvaltaren planerar att säga upp 400 personer, motsvarande 3 procent av de anställda enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Senast Blackrock genomförde ett varsel i samma storleksordning var i samband med en omorganisering 2013.

Strax innan klockan 21 svensk tid på onsdagskvällen var Blackrock upp 0,4 procent på New York-börsen. Det är bara något lägre än Dow Jones delindex för finanssektorn som har stigit 0,7 procent.

Förvaltarjätten har fått det tufft under det hittills turbulenta börsåret och i en analytikersammanställning från Bloomberg spås Blackrock växa med 1 procent under det första kvartalet men därefter krympa under nästkommande kvartal.

Samma källor uppger dock att kapitalförvaltaren kommer att fortsätta att rekrytera ny personal inom andra områden och att antalet anställda väntas öka under året. Liknande nedskärningar har annonserats på flera amerikanska kapitalförvaltningsbolag, bland annat Franklin Resources och State Street Corporation.

Blackrock äger bland annat 45 miljoner aktier, motsvarande 6,2 procent av rösterna, i svenska Lundin Mining. Kapitalförvaltaren sitter på närmare 7 procent av rösterna i svensk-brittiska Astra Zeneca och tillhör storägarna i en rad andra tunga börsbolag som gruvjätten Boliden, verkstadsbolaget ABB och låsbolaget Assa Abloy.

Det har blåst varselvindar i den globala finansvärlden hela året. En dryg vecka innan Blackrocks besked meddelade schweiziska Credit Suisse att ytterligare 2.000 anställda ska bort. Samma dag meddelade japanska Nomura Holdings att 20 procent av bolagets anställda i den nordamerikanska verksamheten kan bli av med jobbet.

Tyck till